Pripadniki SDF-ja so v Raki prijeli dolgo iskanega skrajneža. Foto: Reuters
Pripadniki SDF-ja so v Raki prijeli dolgo iskanega skrajneža. Foto: Reuters

Adrien Lionel Kayali, poznan tudi pod imenom Abu Osama Al Fransi, je bil po navedbah SDF-ja rojen leta 1983, v islam pa se je spreobrnil leta 2003. Francoske oblasti moškega identificirajo kot Adriena Guihala in ga povezujejo z napadom v Nici leta 2016 in umorom policista v Magnanvilllu blizu Pariza istega leta.

Kurdske sile SDF-ja so za Reuters potrdile, da sta Guihal in Kayali dve imeni za istega človeka, ki so ga skupaj z ženo in drugimi džihadisti priprle že v soboto v Raki, kjer je domnevno čakal na priložnost, da se prek Turčije vrne v Evropo.

Francoske oblasti džihadistu očitajo propagiranje napada v Nici. Kot poročajo francoski mediji, naj bi preiskovalci identificirali njegov glas v videosporočilu po napadu, v katerem je storilca, ki je vozil morilski tovornjak in z njim zapeljal v množico ter umoril 86 ljudi, označil za "vojaka kalifata".

Guihal naj bi bil prav tako tisti, ki je potrdil teroristični napad v Magnanvillu junija 2016, ko je skrajnež med nogometnim evropskim prvenstvom umoril policista in njegovo ženo.

Francoska policija je sporočila, da Guihala s pripornim nalogom išče že od junija 2015 in ga sumijo, da je prevzel odgovornost za oba napada leta 2016.

Kayali se je na območje IS-ja zatekel leta 2015
SDF, zavezništvo kurdskih in arabskih borcev, je sporočil, da je po njihovih podatkih Kayali v Sirijo, na območje pod takratnim nadzorom IS-ja, vstopil marca 2015. Kayali je bil v Franciji zaradi suma pripadanja teroristični skupini že priprt, a nato izpuščen leta 2010, še navaja SDF.

Enote Sirskih demokratičnih sil nadzirajo velika območja na severu in vzhodu Sirije in so pomemben zaveznik koalicije, ki jo v boju proti Islamski državi vodijo ZDA.