Intervju z Natascho Kampusch je bil druga najbolj gledana oddaja v zgodovini ORF-a. Foto: EPA
Intervju z Natascho Kampusch je bil druga najbolj gledana oddaja v zgodovini ORF-a. Foto: EPA

Po pobegu Natasche Kampusch iz osemletnega ujetništva pri 44-letnem moškem, ki jo je ugrabil kot majhno deklico, je med avstrijskimi straši zavladal velik strah za otroke, kar so strokovnjaki poimenovali sindrom Kampusch. Starši so tako v nekaterih delih države prepričali policijo, da postavi straže v okolico šol.

Neki oče iz mesta Gmund je bil prepričan, da mu je 62-letni sosed ugrabil najstniško hčer. Ker mu sosed ni hotel izročiti hčere, ga je polil z bencinom in zažgal. Kasneje se je izkazalo, da je hčer brez vednosti staršev odšla na počitnice v Dominikansko republiko, kamor jo je povabil njen fant. Domov naj bi prišla le nekaj ur po očetovem napadu na soseda, še poroča avstrijski The Age.

Ugrabitelj in Natascha na smučanju
Natascha je izdala, da jo je ugrabitelj Wolfgang Priklopil letos februarja peljal tudi na smučanje. Njen odvetnik je za avstrijsko televizijo ORF povedal, da sta smučala v manjšem avstrijskem smučarskem središču Hochkar, in dodal, da zdaj 18-letna Natascha pri tem ni imela nobene možnosti za pobeg. O smučanju je Natascha spregovorila že kmalu po pobegu iz ujetništva, vendar so pristojni o tem molčali, ker so se bali, da bodo mediji prikazovali Natascho kot sostorilko, in ne kot žrtev zločina.