Nehammer napoveduje, da bo pomoč ublažila posledice inflacije, opozicija je kritična, da je ukrep prepozen. Foto: Reuters
Nehammer napoveduje, da bo pomoč ublažila posledice inflacije, opozicija je kritična, da je ukrep prepozen. Foto: Reuters

Avstrijska vlada je ukrep zavore rasti cen električne energije podaljšala vsaj še za pol leta. Avstrijski porabniki bodo do letne porabe 2900 kilovatnih ur elektrike plačali 10 centov na kilovatno uro. Okoli polovica gospodinjstev sicer na leto porabi manj kot 2500 kilovatnih ur električne energije. "To naj bi ublažilo posledice inflacije, da podražitve prebivalcev ne bodo tako prizadele," je dejal zvezni kancler Karl Nehammer.

Novembra so sicer v Avstriji zaznali le rahlo znižanje inflacije, stopnja inflacije je znašala 5,3 odstotka in je še vedno med višjimi v Evropski uniji. Najemnine so se zvišale za 9,3 odstotka. Kapica na najemnine naj bi omejila rast najemnin na pet odstotkov letno. To bo v prihodnjih treh letih veljalo za večino najemnin, oziroma kot je dejal podkancler Werner Kogler, "ta ukrep zajema tri četrtine vseh najemniških razmerij oziroma 2,5 milijona prebivalcev, gre za veliko pomoč".

Opozicija je kritična, meni, da je ukrep prišel prepozno, saj so se najemnine že močno povišale, prav tako ukrep ne velja za stanovanja v zasebni lasti.