Največ prebežnikov v Evropo še vedno pride po Sredozemskem morju, a število upada. Foto: EPA
Največ prebežnikov v Evropo še vedno pride po Sredozemskem morju, a število upada. Foto: EPA
Letos je 6.000 prebežnikov po kopenskih mejah vstopilo v španski enklavi Ceuta in Melilla na obali Severne Afrike. Foto: Reuters
Avstrijski minister Kickl je predlagal preverjanje pravice do azila že na ladjah. Foto: Reuters

Mednarodna organizacija za migracije je v poročilu objavila, da je najpogostejša pot prebežnikov po kopnem v Evropo iz Turčije v Grčijo. Po tej poti je od januarja do začetka septembra prispelo okoli 12.000 ljudi, še 6.000 jih je vstopilo v španski enklavi Ceuta in Melilla na obali Severne Afrike.

Prihodi prebežnikov po kopnem so pogostejši tudi zaradi nekoliko nižjega števila prihodov prek Sredozemskega morja, potem ko je libijska obalna straža začela strože nadzorovati in ustavljati ladje s prebežniki. Še vedno pa je večina prebežnikov letos Evropo dosegla po morju, in sicer okoli 74.500. To je precej manj od 129.000, kolikor jih je prispelo v enakem obdobju lani.

Preverjanje na ladjah
Avstrijski notranji minister Herbert Kickl se je na Dunaju med razpravo o azilnih centrih v Afriki zavzel, da bi upravičenost prebežnikov do azila preverjali že na ladjah, ki jih rešijo iz morja. Na ta način bi bile ladje tudi zasedene in jih ne bi mogli več uporabljati pri tihotapljenju ljudi, je dejal Kickl.

Kickl, ki prihaja iz vrst avstrijskih svobodnjakov, je to sporočil na skupni novinarski konferenci z italijanskim zunanjim ministrom Matteom Salvinijem ob robu konference EU-Afrika. Salvini se je od te ideje ogradil in dejal, da prebežnikov ne bi smeli nadzirati na ladjah, saj bi "lahko prišlo do obtožb, da s tem osebe zadržujejo kot zapornike".

Salvini: Ohranimo Italijo za Italijane
Je pa zato Salvini dvignil prah na zasedanju notranjih ministrov EU-ja na Dunaju z izjavo, glede "uvoza afriških sužnjev", ki da bodo "namesto Evropejcev rojevali otroke". V posnetku, ki ga je objavil na svojem profilu na Facebooku, se je Salvini obregnil ob izjavo luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna, da Evropa zaradi demografskih sprememb in starajočega se prebivalstva potrebuje priseljence.

"Moje mnenje je popolnoma drugačno," je dejal Salvini, sicer glasen kritik migracijske politike EU-ja. Dejal je, da je kot član vlade plačan za to, da pomaga ustvarjati razmere, ki mlade spodbujajo, da imajo več otrok, ne pa, da bi spodbujal uvoz afriške mladine, ki bo zamenjala Evropejce. "V Italiji menimo, da je nujno pomagati mladim, da imajo več otrok. Ne pa, da imamo nove sužnje, ki bodo nadomestili otroke, ki jih naši otroci ne rojevajo več," je dejal Salvini.

V videoposnetku je jasno videti Asselborna, ki je sedel nekaj sedežev stran od Salvinija in ogorčeno vzkliknil: "To je šlo predaleč!" Salvini se ni pustil motiti in je nadaljeval: "Morda v Luksemburgu potrebujete več priseljencev, jaz pa raje vidim, da ohranimo Italijo za Italijane in da bomo ponovno imeli otroke." Asselborn je, vidno razburjen, na tej točki Salvinija prekinil in dejal: "V Luksemburgu, gospod, imamo več tisoč Italijanov! Prišli so kot migranti, delali v Luksemburgu, da ste vi v Italiji imeli več denarja za svoje otroke."