Sanaderju bodo, kot vse kaže, sodili na Hrvaškem. Foto: EPA
Sanaderju bodo, kot vse kaže, sodili na Hrvaškem. Foto: EPA
Hrvaška
Sanader trdi, da bi bil sodni postopek proti njemu na Hrvaškem politično motiviran. Foto: EPA
Avstrija napovedala izročitev Sanaderja

Hrvaška je izročitev Sanaderja zahtevala, odkar so ga policisti na začetku decembra prijeli v Avstriji, Sanader sam pa je izročitvi ves čas nasprotoval, saj je prepričan, da mu na Hrvaškem ne bodo pravično sodili. Večkrat je poudaril, da je proces, ki poteka na Hrvaškem, politično motiviran in da je vse skupaj maščevanje njegovih nekdanjih kolegov. Zato sta njegova odvetnika Werner Suppan in Gorain Suić napovedala, da se bodo na odločitev sodišča takoj pritožili. Rok za vložitev pritožbe je 14 dni, o pritožbi pa odloča višje sodišče v Linzu. Do odločitve bo Sanader ostal v salzburškem priporu, proces pa bi se po poročanju Jutarnjega lista zavlekel za več mesecev.

Sanader še ne bo mogel do sredstev na računih
Suić je za hrvaški radio izjavil, da je avstrijsko protikorupcijsko tožilstvo deblokiralo Sanaderjeve račune, ki so bili zamrznjeni zaradi suma pranja denarja. Kot je dejal Suić, preiskovalci niso ugotovili nobenih nepravilnosti in da ni dvomov o viru denarja. Na dveh bančnih računih na območju Tirolske ima Sanader skupaj 1,2 milijona evrov, poroča Jutarnji List.

Predstavnik avstrijskega protikorupcijskega urada s sedežem na Dunaju Martin Urlich pa je dejal, da še vedno poteka preiskava proti Sanaderju zaradi suma pranja denarja, ki so jo sprožili decembra po prijavi ene izmed bank iz Tirolske. "Preiskava ni ustavljena, še vedno poteka in težko je reči, kdaj in na kakšen način bo končana. Lahko potrdim, da so zaradi te preiskave gospodu Sanaderju blokirali določena sredstva, od katerih so zdaj deblokirali le en del. Torej, nekatera sredstva so še vedno zamrznjena," je za Jutarnji List pojasnil Urlich.

Sanader oziroma njegovi svojci do sredstev na računih še ne bodo mogli dostopati. Čeprav je avstrijsko tožilstvo za boj proti korupciji res delno odprlo njegove račune, pri blokadi računov namreč za zdaj še vedno vztraja tožilstvo v Innsbrucku, ki na prošnjo hrvaških oblasti prav tako preiskuje primer nekdanjega hrvaškega premierja.

Sanader ostaja v priporu
"Sodnica je odločila, da bo dovolila izročitev Sanaderja Hrvaški," je za Reuters povedal predsednik sodišča v Salzburgu Hans Rathgeb. Ob tem je dodal, da Sanader ostaja v priporu v Avstriji, saj so njegovi odvetniki že napovedali pritožbo na odločitev sodišča. Kot poročajo hrvaški mediji, naj bi bilo sodišče naklonjeno izročitvi, a je bila izročitev vse do zadnjega vprašljiva, saj ni bilo jasno, ali bo sodnica Claudia Lechenr pravočasno prejela vse dokumente iz Zagreba, ki jih je potrebovala za dokončno odločitev.

Tri možnosti, izbrali izročitev Hrvaški
Avstrijsko sodišče je imelo tokrat tri možnosti, kako ravnati v primeru Sanaderja. Prva je bila, da ugodi hrvaški zahtevi in ji Sanaderja izroči, druga je bila ta, da bi mu pripor podaljšali še za 60 dni, tretja možnost pa je bila, da bi ga izpustili proti varščini. V tem primeru bi mu oblasti zaplenile potni list, živeti bi moral v skladu s strogimi pravili, vsak dan pa bi se moral javljati na sodišču.

Sojenje bi spremljala mednarodna skupnost
Na trditve Sanaderjevih odvetnikov, da na Hrvaškem ne bo deležen pravičnega sojenja, se je odzval hrvaški predsednik Ivo Josipović in zatrdil, da to ni res. "Prepričan sem, da je vsak, tudi nekdanji premier Ivo Sanader, na Hrvaškem deležen pravičnega sojenja," je dejal Josipović in poudaril, da bo sojenje Sanaderju na Hrvaškem pod drobnogledom mednarodne skupnosti. "Prepričan sem, da bo hrvaško pravosodje zagotovo sprejelo zakonito in pravično razsodbo," je povedal hrvaški predsednik, ki pa ni želel govoriti o tem, kakšna bo razsodba v Sanaderjevem primeru.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor odločitve sodišča v Salzburgu ni želela komentirati. Dejala je, da se kot predsednica izvršne oblasti ne bo odzvala na odločitev neodvisnih pravosodnih oblasti.

Osumljen korupcije in zlorabe položaja
Nekdanji hrvaški premier je v priporu v Salzburgu že od 10. decembra lani, ko so ga na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je za njim razpisala Hrvaška zaradi zlorabe položaja in suma vpletenosti v korupcijo, prijeli v Avstriji. Osumljen je, da je z drugimi storilci oškodoval državni proračun za najmanj šest milijonov evrov, denar pa naj bi pral tudi v Avstriji. Preiskavo so sicer razširili na več primerov korupcije, zlorabe položaja in pooblastil. Sanader se je o krivdi nazadnje izrekel 8. marca, ko je zavrnil vse obtožbe in dejal, da ni kriv. Ob tem je znova poudaril, da na Hrvaškem ne bo deležen pravičnega sojenja.

Avstrija napovedala izročitev Sanaderja