Foto: EPA
Foto: EPA

Vaja Pomorski varnostni pas naj bi obsegala 17.000 kvadratnih kilometrov veliko območje, v njej pa sodelujejo enote iranske vojske, revolucionarne garde in ruske mornarice.

"Cilji te vaje so okrepitev varnosti v pomorski trgovini, boj proti piratstvu in terorizmu na morju ter izmenjava informacij," je sporočil iranski kontraadmiral in govorec misije Golamreza Tahani. Iranska vojska še navaja, da bo vaja tudi okrepila dvostranske odnose z Rusijo.

Ruska baltska flota je v ponedeljek sporočila, da bodo na vaji sodelovale tri ladje ruske vojske. Napovedali so, da bosta del vaje tudi "osvoboditev trgovske ladje, ki so jo ugrabili pirati" ter boj s požari.

Vajam se bosta po napovedih pridružili Indija in Kitajska

Na vajah sodelujeta iranska vojska in revolucionarna garda. Foto: EPA
Na vajah sodelujeta iranska vojska in revolucionarna garda. Foto: EPA

"Vojaške vaje z Rusijo so tako fleksibilne, da se lahko pridruži ne le ena, temveč tudi več držav, če si tega želijo," je po poročanju Al Džazire sporočil Tahani in napovedal, da se bo vajam pridružila tudi indijska vojska. Poveljnik iranske mornarice Hosein Kanzadi pa je dejal, da bo na vajah sodelovala tudi kitajska mornarica, poroča AL Džazira.

Iran, Kitajska in Rusija so podobne vojaške vaje na istem območju izvedle leta 2019, Iran pa je sodeloval tudi na vaji v Rusiji septembra lani.

Iran v zadnjem času vojaško dejaven

Poveljnik iranske mornarice Kandazi je še sporočil, da se pomorske sile na območju združujejo zaradi kolektivne varnosti. "Globalna aroganca, ki je doslej dominirala v regiji, mora spoznati, da je njen čas za odhod," je dejal. Iranska vojska in revolucionarna garda sta v zadnjih dveh mesecih ob novih napetostih v odnosih z ZDA izvedli več vojaških vaj, vključujoč različne izstrelke, brezpilotnike, tanke, podmornice in helikopterje.