Mesto, kjer je nekoč stal kip Bude, ki so ga pred več kot dvema desetletjema razstrelili talibani. Foto: Reuters
Mesto, kjer je nekoč stal kip Bude, ki so ga pred več kot dvema desetletjema razstrelili talibani. Foto: Reuters

Strelski napad na turiste se je zgodil v turističnem mestu Bamijan, kar je bil tudi prvi napad na tuje turiste v Afganistanu od vrnitve talibanov na oblast avgusta 2021.

Bamijan, blizu katerega sta stala znamenita velika kipa Bude, ki so ju leta 2001 razstrelili talibani, je eden najbolj turističnih krajev v Afganistanu. Po navedbah neimenovanega tamkajšnjega prebivalca je v mestu v petek odjeknilo več strelov zapored, varnostne sile pa so nemudoma blokirale mestne ulice, ki so vodile do prizorišča napada.

Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Abdul Matin Kani je potrdil štiri smrtne žrtve, in sicer so bili ubiti trije tujci in Afganistanec. Dodal je, da so bili ranjeni še štirje tujci in trije Afganistanci. Po podatkih bolnišničnih virov so bili ranjeni turisti iz Norveške, Avstralije, Litve in Španije. Pozneje so oblasti v Kabulu sporočile, da je umrlo šest ljudi – trije Španci in trije Afganistanci.

Špansko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so trije mrtvi španski turisti. Še ena španska državljanka je bila v streljanju ranjena in je v kritičnem stanju, je za špansko državno televizijo RTVE dejal španski zunanji minister Jose Manuel Albares.

Kani je poudaril, da talibanska vlada ostro obsoja napad, izraža globoko sožalje družinam žrtev in zagotavlja, da bo izsledila vse napadalce ter jih kaznovala.

Po najnovejših podatkih afganistanskih oblasti so afganistanske varnostne sile v povezavi z napadom aretirale sedem ljudi.

Islamska država je leta 2022 prevzela odgovornost za napad na hotel v Kabulu, v katerem so bili ranjeni kitajski državljani.