WHO je agencija ZN-a, ki vodi svetovne napore za razvoj varnih in učinkovitih cepiv, testov in zdravil za preprečevanje, diagnozo in zdravljenje bolezni covid-19. Foto: Reuters
WHO je agencija ZN-a, ki vodi svetovne napore za razvoj varnih in učinkovitih cepiv, testov in zdravil za preprečevanje, diagnozo in zdravljenje bolezni covid-19. Foto: Reuters

V resoluciji, ki jo je pripravila Evropska unija, je 194 držav članic pozvalo k čimprejšnji "nepristranski, neodvisni in celoviti" oceni mednarodnega odziva na pandemijo, ki je do zdaj zahtevala več kot 318.000 življenj. V okviru ocene je treba preiskati tudi ukrepe WHO-ja in njihov časovni potek v povezavi s pandemijo, so poudarili.

V resoluciji, ki ni zavezujoča, so tudi pozvali države, naj se zavežejo k zagotovitvi "preglednega, pravičnega in pravočasnega dostopa" do zdravljenj ali cepiv, ki jih bodo razvili proti covidu-19.

Obravnavali so tudi sporno vprašanje izvora novega koronavirusa, ki se je pojavil lani v Vuhanu na Kitajskem. WHO so pozvali, naj pomaga raziskati "zoonotski izvor virusa in pot njegovega vnosa med ljudi".

Resolucijo so podprle tudi ZDA kljub bojaznim nekaterih zaradi novih ameriških kritik WHO-ja in Kitajske zaradi njene vloge v pandemiji.

Glasovi podpore WHO-ju

Podporo in nujnost okrepitve WHO-ja med pandemijo so medtem izrazili številni evropski voditelji, med njimi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ta je na zasedanju, ki je prvič v zgodovini potekalo preko videokonference, poudarila, da je zdaj čas za "sodelovanje, za znanost in solidarnost, čas, da se vse človeštvo združi okoli skupnega cilja".

Nemški zunanji minister Heiko Maas je poudaril osrednjo vlogo WHO-ja pri upravljanju mednarodnega zdravja. Pojasnil je, da je treba WHO okrepiti in podpreti za prihodnost. Tudi italijanski premier Giuseppe Conte je navedel potrebo po izboljšanju svetovnega zdravstvenega sistema z "okrepitvijo vloge WHO-ja".

Podporo WHO-ju je v ponedeljek v nastopu izrazil tudi slovenski minister za zdravje Tomaž Gantar. Poudaril je, da Slovenija ceni prizadevanja WHO-ja pri koordinaciji odziva na pandemijo. Podpira pa tudi oceno odziva, ki bo prispevala k boljši pripravljenosti v prihodnje. Za učinkovit odgovor na pandemije je v videoizjavi navedel nujnost zagotovitve dostopa do novih cepiv, zdravil, diagnostik in zdravljenj v duhu globalne solidarnosti.

Trump grozi z izstopom

Trump je v ponedeljek namreč zagrozil s trajno prekinitvijo financiranja in izstopom ZDA iz organizacije, če se ta v 30 dneh ne bo zavezala k izboljšavam.

Trump je že prejšnji mesec začasno prekinil ameriško sofinanciranje WHO-ja, ki ga obtožuje promoviranja kitajskih "dezinformacij" glede izbruha novega koronavirusa. WHO obtožbe zavrača, Kitajska pa pravi, da je ravnala transparentno.

"Če se WHO ne bo zavezal obsežnim izboljšavam v naslednjih 30 dneh, bom začasno zamrznitev ameriških sredstev za WHO spremenil v trajno in premislil o našem članstvu," je Trump sporočil generalnemu direktorju te organizacije Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu.

Trump Kitajsko krivi, da se je novi koronavirus razširil po svetu. Foto: Reuters
Trump Kitajsko krivi, da se je novi koronavirus razširil po svetu. Foto: Reuters

WHO mora po mnenju Trumpa dokazati neodvisnost od Kitajske, kot je dodal, pa je njegova administracija z vodjo WHO-ja že začela razprave o reformah.

ZDA so v letu 2019 WHO-ju prispevale 400 milijonov dolarjev oziroma okoli 15 odstotkov proračuna organizacije.

Letos je Washington WHO-ju že plačal 58 milijonov dolarjev, je prejšnji mesec dejal višji predstavnik ameriške vlade. To je pol zneska, ki ga morajo ZDA plačati za leto 2020. Ob tem pa ZDA tradicionalno prispevajo več sto milijonov dolarjev letno v obliki prostovoljnega financiranja WHO-jevih programov na področjih, kot so boj proti tuberkulozi, HIV-u in hepatitisu, boleznim, ki se jih da preprečiti s cepljenjem in podobno.

Ni znano, koliko prostovoljnih prispevkov so ZDA WHO-ju že namenile letos.

Kitajska: ZDA krčijo svojo odgovornost

V ponedeljek je WHO sporočil, da se bo neodvisni pregled svetovnega odziva na izbruh začel čim prej in da so od Kitajske, kjer se je izbruh začel, prejeli podporo in zavezo o precejšnjih sredstvih.

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je v ponedeljek pozdravil pozive k pregledu delovanja organizacije, a vztrajal, da ni potrebe po drastičnem pregledu. Mednarodna skupnost mora "okrepiti, uresničiti in financirati sisteme ter organizacije, ki jih ima, vključno z WHO-jem", je dejal.

Pismo Trumpa Adhanomu Ghebreyesusu, v katerem je zagrozil z omenjeno trajno zamrznitvijo ameriškega financiranja WHO-ja, je naletelo na oster odziv Kitajske. Washington je obtožila, da "krči" svoje odgovornosti. "ZDA skušajo izkoristiti Kitajsko kot izgovor za krčenje svojih odgovornosti in za barantanje o svojih mednarodnih obveznostih do WHO-ja," je v Pekingu dejal predstavnik zunanjega ministrstva Žao Lidžjan.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov pa je v odzivu na Trumpovo grožnjo obtožil ZDA, da želijo razbiti WHO. "Da, obstajajo priložnosti za izboljšave ... vendar pa nasprotujemo razbitju vsega, kar obstaja, zaradi političnih ali geopolitičnih interesov ene države," je dejal.

Trump dejal, da jemlje sredstvo proti malariji

Trump je sporočil, da že poldrugi teden jemlje tableto sredstva proti malariji hidroksiklorokin na dan, ki ga v nasprotju s priporočili zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA) in zdravstvenih strokovnjakov promovira kot uspešno sredstvo proti covidu-19.

Dejal je, da mu zdravnik sredstva proti malariji ni predpisal niti priporočil, ampak si ga je sam naročil. "Začel sem jemati, ker sem slišal, da je dobro. Slišal sem veliko dobrih zgodb. Za zdaj kaže, da je vse v redu," je dejal Trump.

Prodaja hidroksiklorokina na recept je v ZDA skočila za 80 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Člani njegove delovne skupine za boj proti novemu koronavirusu, kot je direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci, so svarili pred uporabo tega sredstva, ker ima stranske učinke in ni potrjeno kot uspešno proti covidu-19. FDA je potem izdal priporočilo, naj se hidroksiklorokin uporablja le v bolnišnicah v skrajnih primerih in za potrebe raziskav.

Trump znova grozi WHO-ju