Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kitajska je ratificirala konvenciji dva meseca po objavi vsakoletnega poročila Mednarodne organizacije dela (ILO). Odbor 20 strokovnjakov te agencije Združenih narodov je izrazil "globoko zaskrbljenost", potem ko so analizirali odnos oblasti do manjšin in ocenili navedbe s konca leta 2020 o prisilnem delu muslimanske manjšine Ujgurov in ostalih etničnih manjšin v kmetijstvu.

Sorodna novica Kitajska s prelomno sodbo opozorila podjetja na pravice izmučenih delavcev

Države, ki ratificirajo omenjeni konvenciji, so dolžne zatirati vse oblike prisilnega ali obveznega dela in jih pod nobenim pogojem ne smejo uporabljati, je zapisano na spletni strani ILO-ja.

Medtem ko več človekoljubnih organizacij redno opozarja na domnevne kršitve pravic, prisilno delo in zapiranje Ujgurov ter ostalih manjšin v "prevzgojitvena taborišča" v pokrajini Šinjiang.

Oblasti na Kitajskem zavračajo obtožbe, rekoč, da gre za poklicne izobraževalne centre, katerih namen je zmanjšati privlačnost islamističnega terorizma med tamkajšnjimi prebivalci.

Na Kitajskem v maju prav tako pričakujejo dolgo napovedovani obisk visoke komisarke ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet, ki bo med drugim obiskala tudi pokrajino Šinjiang.