Zdravko Počivalšek je pojasnil, da bodo naslednji sveženj ukrepov načrtovali za drugo polovico maja.
Zdravko Počivalšek je pojasnil, da bodo naslednji sveženj ukrepov načrtovali za drugo polovico maja. "Zavedamo se težke situacije, ki vlada v turizmu, saj smo te dejavnosti popolnoma zaprli. Razmišljamo o rahljanju na tem področju, ob strogem upoštevanju navodil NIJZ-ja," je namignil, da se konec maja obeta tudi odprtje kampov. Foto: MMC RTV SLO

"Ustreznost vsakega materiala domačih proizvajalcev, s katerimi je zavod sklenil pogodbo, preverja tudi ustrezna institucija, to je, služba za preprečevanje in omejevanje bolnišničnih okužb na UKC-ju Ljubljana. Tam so družbi Seti potrdili, da je ta material, ki se imenuje airlaid, gre za netkano blago, ustrezen," je na tiskovni konferenci dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in dodal: "Ta material je bil posredovan podjetjema Zaščita Lukač in Korez-Sorting group, ni nobenega razloga, da tega materiala ne bi uporabljali. Tukaj imamo pisno potrdilo iz 19. 3., da je ta material ustrezen." Pojasnil je še, da so s tema dvema podjetjema pogodbo podpisali 30. marca, ko je bilo v državi veliko pomanjkanje mask.

"Tudi sam nosim ti dve maski, teh dveh proizvajalcev. Največje zavajanje je, da so to papirnate maske," je še dejal minister.

"Do pred nekaj dnevi smo kupovali vse, kar je kdo ponudil, in smo plačali cene, ki so jih zahtevali"

Glede očitkov o previsoki ceni tovrstnih mask, pa je Počivalšek dejal, da bodo "ko bo čas za to", preverili vse cenovne ponudbe. "So pa vse cene, tudi za navadne kirurške maske, v normalnih razmerah med 5 in 10 centi, vse to, kar smo nabavljali v času, ko po vsem svetu ni bilo mogoče dobiti ničesar, pa smo nabavljali po ceni med 40 centi in 1 evrom," je dejal in dodal, "do pred nekaj dnevi smo kupovali vse, kar je kdo ponudil in smo plačali, kolikor so zahtevali, da smo prišli do zaščitne opreme. Od trenutka, ko je opreme dovolj (nekje po 10. aprilu), pa lažje dihamo in zdaj izbiramo, kaj bomo kupili, kakšne kakovosti in za kakšno ceno. Vse dobave imamo dokumentirane, vse pogodbe smo objavili."

Sporne maske so dobile številne občine po državi. Foto: MMC RTV SLO
Sporne maske so dobile številne občine po državi. Foto: MMC RTV SLO

"Ves proces je bil transparenten"

"Ves proces je bil do zdaj transparenten," je pozneje še zagotovil minister, tudi glede cen je treba upoštevati vse okoliščine, je poudaril: "V obdobju, ko so se te pogodbe podpisovale, nismo imeli zaščitnih sredstev niti za zdravstvene delavce, naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da je lahko naš zdravstveni sistem preživel tisto krizo."

Popoldne na vladi drugi protikoronski sveženj

Vlada bo sicer, kot je dejal Počivalšek, popoldne obravnavala popravke prvega in osnutke drugega svežnja protikoronskih ukrepov. O vsebini sicer ni želel govoriti, je pa poudaril, da so "naslovili večino želja za popravek prvega paketa, pri drugem pa je eden ključnih ciljev zagotoviti likvidnost podjetij". "Po časovnici, ki jo imamo pripravljeno, želimo ta paket sprejeti še v tem mesecu," je ponovil minister.

Odgovoril je tudi na pomisleke, ki prihajajo iz gospodarskega kroga, da nekateri večji izvozniki ne bodo upravičeni do pomoči države. Vlada bo po njegovih besedah storila vse, da bo naslovila vsa podjetja, ki bodo utrpela pomembne posledice za poslovanje. "Bili smo tudi v kontaktu z Gospodarsko zbornico Slovenije in verjamem, da bomo našli rešitve tudi za ta podjetja," je dejal.

V zadnjem tednu so se namreč zvrstili številni pozivi iz gospodarstva, naj vlada drugi paket pomoči, ki bi vključeval zlasti ukrepe za likvidnostno podporo gospodarstvu, sprejme čim prej. Pričakujejo tudi pripravo projektov za velike javne investicije z domačimi izvajalci, kot so drugi tir, tretja razvojna os in druga cev karavanškega predora, modernizacijo javne infrastrukture, poenostavitev postopkov in močnejšo podporo digitalizaciji. K popravkom prvega protikoronskega svežnja in hitri pripravi drugega pa so pozvale tudi nekatere opozicijske stranke.

Prav tako je Počivalšek skušal pomiriti sindikate, ki menijo, da v prvem paketu ni dovolj varovalk, da podjetja, ki bodo prejela državno pomoč, kasneje ne bodo kljub temu odpuščala zaposlenih. "Mislim, da temu ni tako, podjetja, ki bodo koristila pomoč, imajo namreč zavezo, da šest mesecev ne bodo odpuščala," je poudaril.

Počivalšek zavrača očitke glede spornih mask

Počasno sproščanje ukrepov

Pojasnil je še, da so z odlokom potrdili sproščanje ukrepov. "Ocenjujejo, da se lahko pri delovanju določenih dejavnosti izognemo okužbam ob upoštevanju navodil," je dejal in dodal, da bodo s ponedeljkom tako začele znova obratovati "prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeni in inštalaterski material, kar je ključno za samooskrbo in delo na domu, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in servisne delavce, kjer se opravljajo storitve popravil blaga,. Popravil in vzdrževanja motornih in koles, storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki, osebni prevzem blaga in hrana in prevzem na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki".

Kaj bo sproščeno po prvomajskih praznikih?

Dovoljene bodo tudi športno-rekreativne dejavnosti na prostem – ob zagotavljanju varnostne razdalje in zgolj znotraj matične občine. S 4. majem bodo začele delovati prodajalne z do 400 m2 poslovnega prostora – z izjemo prodajaln v trgovskih centrih –, frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego psov in mačk. Po 4. maju načrtujejo nadaljnje sproščanje dejavnosti, a bo to odvisno od epidemiološke slike, je še dejal Počivalšek. Zakaj so prodajalne v trgovskih centrih izjema? "Ker imamo v trgovskih centrih že odprte prehrambne prodajalne, in če dodamo še druge, potem odpremo trgovske centre, tega pa zaradi velikega števila ljudi ne moremo dovoliti. Vse, kar je zunaj tega, bo lahko odprto," je obširneje pojasnil pozneje.

Nujno spoštovanje priporočil

Pri opravljanju vseh dejavnosti, ki so navedene kot izjeme, je treba upoštevati vsa priporočila in smernice NIJZ-ja, ki so že objavljeni, je še dejal in dodal, da je obvezna uporaba zaščitne maske, zaposleni se morajo držati priporočil NIJZ-ja, delodajalci oz. ponudniki storitev naj zagotavljajo vsaj 20 m2 prostora na stranko oz. razdaljo vsaj dva metra med posamezniki, redno naj prezračujejo prostore, skrbijo za higieno prostorov in "smiselno upoštevajo navodila" glede razkuževanja prostorov, je še naštel Počivalšek.

Priporoča se tudi brezstični način plačevanja, vse predmete, ki jih izročijo stranki, pa morajo biti razkuženi. Izvajaje pravil bodo od ponedeljka naprej nadzorovale inšpekcijske službe, je pozneje pojasnil še Jelko Kacin.

Visoka cena za sporne maske

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.