Vang Ji. Foto: EPA
Vang Ji. Foto: EPA

Vang je v Afganistan prispel iz Islamabada v sosednjem Pakistanu, kjer se je udeležil dvodnevnega srečanja Organizacije islamskega sodelovanja. Kmalu po prihodu v Kabul se je Vang sestal s talibanskim zunanjim ministrom Amirjem Kanom Mutakijem.

Kot so po pogovorih sporočili talibani, so kitajskemu ministru zagotovili, da bodo odgovorili na vse probleme, ki bi lahko izhajali z afganistanskega ozemlja. Sporočili so še, da so govorili o krepitvi gospodarskega in političnega sodelovanja.

Peking si je prizadeval ohraniti stike s talibani, še preden so ti avgusta lani v Afganistanu prevzeli oblast, potem ko so se tuje sile pod vodstvom ZDA umaknile. Kljub temu pa Kitajska, tako kot druge države, talibanske vlade doslej uradno ni priznala.

Po padcu nekdanjih oblasti, ki so jih podpirale ZDA, je Afganistan sicer zapadel v še hujšo finančno in humanitarno krizo.

Peking naj bi prihodnji teden gostil srečanje držav, ki mejijo na Afganistan, na katerem bodo talibani lahko predstavili svoje najnovejše ocene razmer v državi. Po poročanjih medijev naj bi na srečanju razpravljali tudi o gospodarskih naložbah.

Ohranjanje stabilnosti v Afganistanu po desetletjih vojne je glavna skrb za Kitajsko, ki si prizadeva tudi za strateške naložbe v infrastrukturo v Pakistanu.

Za Peking bi stabilna in sodelujoča oblast v Kabulu odprla pot za širitev v Afganistan in prek srednjeazijskih republik naprej proti Evropi, pravijo analitiki. Tudi talibani so večkrat izrazili upanje, da bodo s Kitajsko vzpostavili dobre odnose, saj to državo dojemajo kot ključen vir naložb in finančne podpore, bodisi neposredno bodisi prek Pakistana.