Ena od protestnic na današnjem shodu. Foto: Reuters
Ena od protestnic na današnjem shodu. Foto: Reuters

Maorski voditelji tristrankarsko koalicijo obtožujejo, da je "protimaorska". A vlada trdi, da je predana izboljšavam "tako za Maore kot Nemaore". Voditelji nove vladne koalicije so dejali, da si ne želijo deliti države na podlagi rase in so pozvali k reviziji akcijskih programov in kadrovskih politik za spodbujanje enakosti.

V sklopu današnjih protestov je okoli 300 avtomobilov zaprlo ceste v Aucklandu, kjer so aretirali dve osebi. Protestniki so se tudi podali na ulice Wellingtona in več drugih mest.

Protesti, h katerim so pozvali voditelji maorske politične stranke, potekajo na prvi dan zasedanja parlamenta od izvolitve oktobra. Desnosredinska Nacionalna stranka je osvojila večino glasov, a je po novozelandskem volilnem sistemu za oblikovanje vlade potrebovala podporo dveh manjših desničarskih strank, New Zealand First in Act.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vladajoča koalicija je po več kot mesecu pogajanj prisegla šele prejšnji teden, pri čemer analitiki pravijo, da so te obrobne stranke potisnile Nacionalno stranko bolj v desno.

Številni v maorski skupnosti so razburjeni zaradi vladnih načrtov reinterpretirati načela Sporazuma iz Waitangija, ki so ga leta 1840 z maorskimi plemeni podpisali angleški misijonarji.

Gre za ustanovno listino Nove Zelandije, v kateri so začrtani pravice Maorov, razporeditev sredstev in priznanje politične moči. Interpretacije sporazuma prejšnje progresivne vlade so državo vodile tudi na pot soočanja z zapuščino kolonizacije, kar so voditelji nove vlade med predvolilno kampanjo označili kot pretirano.

Nova vlada premierja Luxona je že napovedala, da namerava zapreti maorsko ministrstvo za zdravje, Te Aka Whai Ora, vzpostavljeno v času laburistične vlade Jacinde Ardern, imena nekaterih ministrstev pa preimenovati iz maorščine v angleščino, poroča BBC.

Maori ostajajo zapostavljeni

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prejšnji teden je vlada tudi napovedala odpravo prelomno protikadilsko zakonodajo, da bi tako pokrili znižanje davka na dohodek.

Potezo so ostro kritizirali strokovnjaki za zdravje, ki pravijo, da bo imel izjemno škodljive posledice zlasti za Maore, kjer je delež kajenja višji od preostalega prebivalstva.

Nacionalna maorska zdravstvena organizacija Hāpai Te Hauora je odločitev vlade označila za "nezaslišan udarec za zdravje in blaginjo vseh Novozelandcev".

Maorska manjšina ostaja v precej slabšem položaju v primerjavi s preostalim prebivalstvom Nove Zelandije, ko gre za zdravje, družinski prihodek, stopnjo izobrazbe, aretacije in smrtnost. Maori v povprečju živijo sedem let manj.

Rawiri Waititi, vodja novozelandske maorske stranke Te Pāti, ki ima v parlamentu šest od 123 sedežev, je dejal, da politika nove vlade vodi Novo Zelandijo "nazaj v 19. stoletje". "Naš današnji protest je bila aktivacija našega ljudstva," je povedal Waititi.

Razveljavitve zakonov za zaščito Maorov je kritiziral tudi nekdanji premier Chris Hipkins, češ da se bo ves napredek na področju Maorov s tem vrnil za 30-40 let v preteklost.