V Pekingu je vse pripravljeno za praznovanje novega leta. Foto: EPA
V Pekingu je vse pripravljeno za praznovanje novega leta. Foto: EPA

Na Kitajskem je vse pripravljeno za praznovanje novega leta po lunarnem koledarju. Kitajca v leto zajca vstopajo brez strogih covidnih omejitev, ki so zaznamovala zadnji dve leti.

Peking je decembra lani ukinil politiko ničelne tolerance do covida in sprostil omejitve gibanja, tako da bodo številni Kitajci prvič po dveh letih obiskali sorodnike v bolj oddaljenih krajih.

Zaradi množičnih potovanj so se pojavili strahovi pred porastom okužb. Predsednik Ši Džinping je izrazil skrbi glede širjenja okužb na podeželje, kitajske oblasti pa so ljudi pozvale, naj ne obiskujejo starejših sorodnikov.

Kitajci prvič po dveh letih uživajo novo leto brez večjih omejitev. Foto: EPA
Kitajci prvič po dveh letih uživajo novo leto brez večjih omejitev. Foto: EPA

Wu: Možnost večjih izbruhov zelo majhna

Vodilni kitajski epidemiolog iz centra za nadzor in preprečevanje bolezni Vu Dzunjov je danes ob tem sporočil, da je možnost za večje v prihodnjih dveh ali treh mesecih zelo majhna, saj je bilo 80 odstotkov prebivalstva že okuženih z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19.

Kitajska premierka Sun Čunlan je sicer v četrtek ocenila, da je raven okužb z virusom "relativno nizka", zdravstveni uradniki pa navajajo, da število covidnih bolnikov v bolnišnicah upada.

Leto zajca kot leto upanja

Kitajsko oziroma lunarno novo leto ima več kot 4000-letno zgodovino. V 21. stoletju se kot državni praznik začne na prvi dan luninega koledarja in traja do 15. dne prvega meseca oziroma do naslednje polne lune, piše na spletni strani Chinese New Year. Polna luna bo letos nastopila 5. februarja.

Novo lunarno leto v znamenju vodnega zajca bo po napovedih leto upanja. Zajec je sicer četrti od 12 živalskih znamenj kitajskega zodiaka, v kitajski kulturi pa velja za simbol dolgoživosti, miru in blaginje.