Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik Maithruipala Sisirsena, ki je za ukrep uporabil izredni zakon, je dejal, da prepoved začne veljati od danes dalje. Da bi zagotovili nacionalno varnost, prepovedujejo vsa obrazna prekrivala, ki "otežujejo identifikacijo" oseb.

Ob tem niso neposredno imenovali nikaba in burke, ki ju nosijo muslimanke, a ukrep naj bi dejansko veljal prav zanju, navaja BBC.

Prodajalec nikabov v Kolombu. Foto: Reuters
Prodajalec nikabov v Kolombu. Foto: Reuters

V Šrilanki, otoku z 21 milijoni prebivalcev, slabih deset odstotkov prebivalstva sestavljajo muslimani. Le majhen delež žensk nosi nikab (tančica, ki prekriva obraz) ali burko (oprava, ki prekriva celotno telo in obraz).

Prejšnji teden je šrilanški poslanec na podlagi varnostnih razlogov predlagal prepoved burk, naj se izogibajo nošnji obraznih tančic, pa je muslimanke pozvala tudi All Ceylon Jamiyyathul Ulama, organizacija muslimanskih klerikov v Šrilanki.

Izredno stanje

Konec tedna je bilo na šrilanške ulice poslanih na tisoče vojakov, ki so varovali cerkve in mošeje.

Po vsej državi so bile iz previdnosti odpovedane vse nedeljske maše, a so se verniki vseeno zbrali v prestolnici na molitvah pred cerkvijo sv. Antona, ki je bila v napadih močno poškodovana.

Vojska na ulicah šrilanških mest. Foto: Reuters
Vojska na ulicah šrilanških mest. Foto: Reuters

V Šrilanki osem dni po napadih na cerkve in hotele še vedno vlada izredno stanje. Policija, vojaki in zasebni varnostniki izvajajo varnostne preglede na vhodih v javna poslopja, na avtobusih, vlakih, hotelih in javnih mestih.

Prvič po napadih pa policijska ura preteklo noč ni več veljala za vso državo, ampak le za tri območja na vzhodu države. S tem so oblasti želele omogočiti dostavo blaga v prestolnico Kolombo iz druge kraje po državi.

Število aretiranih v povezavi z napadi je naraslo na 150, oblasti pa iščejo še okoli 140 privržencev skrajne Islamske države, ki je sporočila, da je bila povezana z napadi, a več podrobnosti ni navedla.

V petek so bili oče in dva brata domnevnega organizatorja napadov Zahrana Hašima ubiti v operaciji varnostnih sil. Hašim, ki se je razstrelil v hotelu v Kolombu, je ustanovitelj lokalne islamistične skupine NTJ, za katero oblasti menijo, da je odgovorna za napade.