Na svojem medijskem kanalu Amaq je IS delil posnetek, na katerem naj bi bili domnevni napadalci. Foto: Reuters
Na svojem medijskem kanalu Amaq je IS delil posnetek, na katerem naj bi bili domnevni napadalci. Foto: Reuters

V bolnišnicah je še vedno okoli 500 poškodovanih, zato se oblasti bojijo, da bi bilo smrtnih žrtev še več. Po podatkih zunanjega ministrstva je med ubitimi 34 tujcev, 14 jih še pogrešajo. Eksplozije so v nedeljo odjeknile v polnih cerkvah med velikonočnimi mašami v krajih Negombo, Batticaloa in glavnem mestu Kolombo ter v treh prestižnih hotelih v prestolnici.

Nevarnost novih napadov še ni minila

Policija je do zdaj identificirala osem od devetih napadalcev, vsi so iz Šrilanke. Med napadalci je bila tudi ženska. Eden izmed njih naj bi študiral v Veliki Britaniji in Avstraliji, preden se je vrnil v Šrilanko. Večina napadalcev naj bi bila po besedah namestnika ministra izobražena in iz družin srednjega ali višjega razreda. Finančno naj bi bili neodvisni, njihove družine pa finančno stabilne, poroča BBC.

Po novih aretacijah je policija skupno prijela 60 osumljencev. Ker nekateri še ostajajo na prostosti in po ocenah oblasti nevarnost novih napadov še ni minila, v državi od torka veljajo izredne razmere.

Indijska obveščevalna agencija vedela za pripravo napadov

MZZ odsvetuje vsa nenujna potovanja v Šrilanko

Zaradi zaostrovanja razmer slovensko zunanje ministrstvo odsvetuje vsa nenujna potovanja v to državo. Vsem, ki so že tam ali se bodo v Šrilanko vseeno odpravili, pa svetuje, da dosledno upoštevajo navodila tamkajšnjih oblasti. Potnikom, ki se želijo predčasno vrniti, ministrstvo priporoča, da na odhod ne čakajo na letališčih. Potovanja v otoško državo v Indijskem oceanu so odpovedale tudi slovenske turistične agencije.

Šrilanška vlada je priznala, da so storili pomembne napake in niso preprečili terorističnih napadov. Indijska obveščevalna agencija je namreč več tednov pred napadi opozorila Šrilanko in ji predala informacije o načrtih.

Ameriški CNN je poročal, da so indijski obveščevalci od domnevnega pripadnika skrajne skupine Islamska država (IS), ki je priprt v Indiji, dobili nenavadno podrobne informacije o prihajajočih napadih. Informacije so predali šrilanškim kolegom, ki pa informacij niso posredovali premierju ali ministrom. "To je bila resna napaka pri deljenju informacij," je dejal namestnik obrambnega ministra Ruvan Vijevardene. "Vlada mora prevzeti odgovornost," je dodal.

Predsednik Šrilanke zdaj zahteva odstop ministra za obrambo in načelnika policije.

Napovedane spremembe v vodstvu varnostnih sil

Predsednik države Maithripala Sirisena je napovedal, da bo kmalu izvedel spremembe v vodstvu varnostnih sil, saj ni bil obveščen o grožnjah z napadi, ki naj bi jih od tujih obveščevalcev na začetku meseca prejele šrilanške obveščevalne službe. Tudi premier trdi, da ni bil seznanjen z grožnjami.

Napade na Šrilanki izvedlo 9 samomorilskih napadalcev

Potem ko so oblasti sprva zatrdile, da za napadi stoji lokalna islamistična skupina National Thowheeth Jama'ath, ki je povezana z malo znano skrajno islamistično skupino v Indiji (Jamat ul Mudžahiden India), je v torek odgovornost za napade prevzela skrajna skupina, samooklicana Islamska država (IS). Dokazov ni predstavila, a je šrilanški premier ocenil, da bi to bilo mogoče glede na obseg in organiziranost napadov, ki so v nedeljo potekali skoraj sočasno.

Namestnik obrambnega ministra Ruvan Vijevardene je dejal, da prve ugotovitve preiskave kažejo, da bi lahko bili napadi maščevanje za napad marca na mošeji v Christchurchu na Novi Zelandiji, v katerem je avstralski desničarski skrajnež ubil 50 ljudi. V uradu novozelandske premierke Jacinde Ardern so medtem povedali, da niso videli nobenih obveščevalnih podatkov, ki bi napade povezovali.

Namestnik obrambnega ministra je dejal, da je v Šrilanki ekipa ameriške zvezne policije FBI, pomoč svojih obveščevalcev pa so ponudili še Velika Britanija, Avstralija in Združeni arabski emirati. Foto:
Namestnik obrambnega ministra je dejal, da je v Šrilanki ekipa ameriške zvezne policije FBI, pomoč svojih obveščevalcev pa so ponudili še Velika Britanija, Avstralija in Združeni arabski emirati. Foto: