Deček iz mošeje gleda na ulico. Muslimanom so v strahu pred povračilnimi napadi svetovali, naj molitve opravljajo doma. Foto: AP
Deček iz mošeje gleda na ulico. Muslimanom so v strahu pred povračilnimi napadi svetovali, naj molitve opravljajo doma. Foto: AP

Okoli 10.000 vojakov po vsej državi izvaja hišne preiskave in skrbi za varnost verskih centrov.

Še naprej iščejo okoli 140 ljudi, povezanih z IS-jem. V hišnih preiskavah na vzhodu države pri mestu Batticaloa je odjeknilo več eksplozij, nato je prišlo do strelskih spopadov med osumljenci in vojsko, je za Reuters sporočil vojaški tiskovni predstavnik.

Ozračje v Šrilanki je po nedeljskih napadih skrajnežev na tri katoliške cerkve in štiri hotele, v katerih je bilo ubitih 253 ljudi in 500 ranjenih, še vedno izjemno napeto. Ulice prestolnice Kolombo so bile v petek popoldne prazne.

Šrilanka pričakuje 30 odstotkov manj turistov

Šrilanka, sicer priljubljena turistična destinacija, po terorističnih napadih pričakuje do 30 odstotkov manj gostov oziroma 1,5 milijarde dolarjev prihodkov iz turizma manj. Država je s svojimi idiličnimi plažami in čudovito naravo prav lani imela rekorden turistični obisk z 2,33 milijona obiskovalcev.

Muslimani in kristjani v strahu pred novimi napadi

Vodilna muslimanska verska institucija je muslimane v strahu pred povračilnimi napadi pozvala, naj molitve opravljajo na svojih domovih, saj so državne obveščevalne službe opozorile pred morebitnimi napadi z avtomobili bombami.

Prav tako so v državi zaprli katoliške cerkve. Nadškof Kolomba Malcolm Ranjith je sporočil, da je videl tajne obveščevalne dokumente, ki svarijo pred novimi napadi na cerkve.

Aretirali 76 ljudi

Stvari, ki so jih za seboj pustili ljudje med begom iz katedrale. Foto: AP
Stvari, ki so jih za seboj pustili ljudje med begom iz katedrale. Foto: AP

Šrilanška policija in vojska sta do zdaj aretirali 76 osumljencev, med njimi visokega predstavnika lokalne teroristične skupine in človeka, ki je izdelal bombe, pa tudi tujce iz Sirije in Egipta.

Skrajna skupina Islamska država (IS) je prevzela odgovornost za napade, vendar ni predložila nobenih dokazov. Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je medtem dejal, da je več šrilanških mladostnikov že od leta 2013 povezanih z IS-jem.

Vodja skrajne islamistične milice v Šrilanki Zahran Hašim je bil očitno ubit med nedeljskim samomorilskim napadom.

Policija je okrepila varnost okoli verskih objektov v Šrilanki. Foto: Reuters
Policija je okrepila varnost okoli verskih objektov v Šrilanki. Foto: Reuters

Devet "dobro izobraženih" napadalcev

Šrilanška vlada je sporočila, da so identificirali osem izmed devetih "dobro izobraženih" napadalcev. Med njimi je bila ena ženska. Policija je na podlagi zaslišanj osumljencev ugotovila, da so se napadalci urili v tujini.

Premier: "Nisem vedel za opozorila"

Vladni uradniki so priznali velikanski spodrsljaj, ker niso razširili opozorila varnostnih služb iz Indije pred napadom. Odstopila sta že obrambni minister Hemasiri Fernando in vodja policije.

Šrilanški premier Ranil Vickremesinghe se je medtem za BBC branil pred očitki o neukrepanju ob opozorilih obveščevalcev. "Če bi imeli kakršne koli namige in ne bi ukrepali, bi takoj podal svoj odstop," je dejal.

Oblasti znižale število žrtev

Šrilanko so v nedeljo pretresli napadi v več cerkvah med velikonočno mašo in prestižnih hotelih v prestolnici Kolombo. Šrilanške oblasti so sprva navajale, da je umrlo 359 ljudi, v četrtek pa so število smrtnih žrtev znižali na 253.

Oblasti v Šrilanki so sicer priznale, da niso naredile dovolj, da bi samomorilske napade preprečile. Indijska obveščevalna agencija je namreč več tednov pred napadi opozorila Šrilanko in ji predala informacije o načrtih. Predsednik države Maithripala Sirisena je napovedal, da bo kmalu izvedel spremembe v vodstvu varnostnih sil, saj ni bil obveščen o grožnjah z napadi.

V Šrilanki iščejo še 140 osumljencev