Biden je Ganiju po 20 letih ameriške vojaške prisotnosti v Afganistanu sporočil, da mora njegova država sama določiti svojo prihodnost. Foto: Reuters
Biden je Ganiju po 20 letih ameriške vojaške prisotnosti v Afganistanu sporočil, da mora njegova država sama določiti svojo prihodnost. Foto: Reuters

Biden, ki je napovedal umik vseh ameriških vojakov iz Afganistana do septembra, je dejal, da se partnerstvo med ZDA in Afganistanom ne bo prenehalo z umikom vojske, vendar pa mora Afganistan sam določiti svojo prihodnost.

Talibani, ki so obvladovali državo od leta 1996 do leta 2001, umik ameriških enot izkoriščajo za krepitev napadov na vladne sile, zato se širi bojazni, da bi ponovno prevzeli oblast v državi.

Gani je dejal, da je bila Bidnova odločitev o umiku zgodovinska, da jo spoštuje in podpira.

Ameriški obveščevalci sicer ocenjujejo, da lahko talibani prevzamejo državo v šestih mesecih po odhodu tujih sil iz države, Gani pa je zagotovil, da njegova vlada še ni za odpis.

Povedal je, da so vladne sile talibanom odvzele šest območij na severu in jugu države. "Videli boste, da bomo z odločnostjo, enotnostjo in partnerstvom premagali vse težave," je dejal.

Gani se je med svojim dvodnevnim obiskom v Washingtonu srečal tudi s člani kongresa, obveščevalci in obrambnim ministrom Lloydom Austinom. ZDA si želijo, da bi Ganijeva vlada dosegla mirovni sporazum s talibani.

Američani naj bi preostalih 2500 vojakov in 16.000 civilnih pogodbenikov iz Afganistana umaknili že do konca julija. Kljub umiku bodo ZDA nadaljevale finančno podporo Afganistanu, kjer bo ostalo tudi nekaj civilnih pogodbenikov, med drugim za pomoč afganistanskim zračnim silam.

V Afganistanu bo za zaščito diplomatskega osebja ostalo tudi precej več marincev, kot je običajno. Iz države pa bodo umaknili okrog 18.000 prevajalcev in drugih sodelavcev, ki jim talibani grozijo s smrtjo.

ZDA so Afganistanu obljubile tri milijone odmerkov cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson, ki ga bodo poslali prihodnji teden.