Kim Džong Un na paradi. Severnokorejski voditelj naj bi bil star okoli 40 let. Foto: Reuters
Kim Džong Un na paradi. Severnokorejski voditelj naj bi bil star okoli 40 let. Foto: Reuters

Velika parada v Pjongjangu tokrat ni vključevala uradne vojske, temveč različne paravojaške sile, kot je Delavsko-kmečka rdeča garda (WPRG). Prav tako niso razkazali prepovedanega orožja, kot so balistični rakete, temveč protitankovsko orožje in raketomete.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da je bil trg Kim Il Sunga "poln navdušenja in veselja", udeleženci parade pa so "izkazali največjo slavo in najtoplejšo zahvalo Kim Džong Unu, neprimerljivemu domoljubu in vedno zmagovitemu poveljniku z železno voljo", povzema BBC.

Tretji Kim na oblasti

Prizor s parade. Foto: Reuters
Prizor s parade. Foto: Reuters

Kim Džong Un je tretji predstavnik dinastije Kim, ki vodi Severno Korejo od njene ustanovitve leta 1948, potem ko so s pomočjo Sovjetske zveze iz Korejskega polotoka izrinili kolonialno silo Japonsko. Prvi premier Severne Koreje je postal Džong Unov dedek Kim Il Sung.

Dve leti po prevzemu oblasti je Kim Il Sung napadel Južno Korejo, uradno nikoli prekinjena vojna pa se je de facto končala leta 1955.

Od razvitejše Koreje do ene najrevnejših držav na svetu

Severna Koreja je bila zaradi nahajališč rude, energetskih zalog in trgovini s Kitajsko in Rusijo sprva bogatejša in razvitejša od Južne Koreje, vendar je zaradi zgrešenega upravljanja gospodarstva in kmetijstva kmalu obubožala.

Kim Džong Il je vodenje prevzel sredi 90. let, ko je po državi pustošila huda lakota, zaradi katere je domnevno umrlo 3,5 milijona ljudi.

Oktobra 2006 je Kim Džong Il obvestil svetovno javnost, da je Severna Koreja izvedla prvi jedrski poskus in postala jedrsko oborožena država.

Država s 26 milijoni prebivalcev tudi danes ostaja ena najrevnejših na svetu, gospodarske razmere pa še otežujejo mednarodne sankcije. Svetovna banka je BDP Severne Koreje leta 2019 ocenila na 18 milijard dolarjev. Tudi Kim Džong Un, tretji sin Kim Džong Ila, med prioritete uvršča razvoj orožja in krepitev vojske.

Kim Džong Un z 11-letno hčerko. Foto: Reuters
Kim Džong Un z 11-letno hčerko. Foto: Reuters

Krepitev vezi s Kitajsko in Rusijo

Parada ob 75-letnici je bila po mnenju analitikov zanimiva tudi zaradi vprašanja nasledstva Kim Džong Una. Voditelj naj bi imel po poročanju Deutsche Welle tri otroke. Čeprav naj bi bil prvorojenec moškega spola, pa Kim večjo naklonjenost v javnosti kaže drugorojenki, 11-letni Kim Džu Ae, ki je očeta tudi tokrat spremljala na dogodku.

Kim Džong Un se je pred parado srečal s kitajsko delegacijo pod vodstvom člana politbiroja kitajske komunistične partije Liuja Guodžonga. Kitajski predsednik Ši Džinping je ob tem v Pjongjang poslal pismo, v katerem izraža pripravljenost za krepitev strateškega komuniciranja in sodelovanja na delovni ravni.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prav tako poslal pismo Kimu, v katerem je spomnil, da je Sovjetska zveza kot priznala državnost Severne Koreje ter napovedal krepitev dvostranskih vezi, da bi zagotovili varnost in stabilnost na Korejskem polotoku in v severovzhodni Aziji. Kim Džong Un naj bi v tem mesecu Putina tudi obiskal v Rusiji.

Na dogodku v Pjongjangu so sicer sodelovali tudi ruski diplomati. Rusko veleposlaništvo v Pjongjangu je v začetku tedna sporočilo, da so severnokorejske oblasti po zaprtju zaradi covida-19 dovolile prihod 20 ljudem.