Ni znano, za kakšen preizkus je šlo. Foto: Reuters
Ni znano, za kakšen preizkus je šlo. Foto: Reuters

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je sporočila le, da bodo rezultati preizkusa prispevali k izboljšanju strateškega statusa države v bližnji prihodnosti.

Najnovejši severnokorejski preizkus je potekal na izstrelišču Sohae na zahodni obali države, za katero je Severna Koreja po navedbah ZDA obljubila, da ga bo zaprla. Generalštab južnokorejske vojske sicer nima podatkov o izstrelitvi česar koli z območja izstrelišča, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Analitiki ocenjujejo, da bi lahko šlo za preizkus motorja za izstrelitev satelita ali medcelinske rakete.

Pjongjang je novico o preizkusu sporočil dan po tem, ko je Severna Koreja v soboto naznanila, da pogovori z ZDA o denuklearizaciji Korejskega polotoka niso več na pogajalski mizi.

Pjongjang je tudi kritiziral evropske članice Varnostnega sveta Združenih narodov, ki so obsodile nedavne izstrelitve severnokorejskih balističnih raket.

Jedrski pogovori med Pjongjangom in Washingtonom so trenutno v slepi ulici. Severna Koreja je konec leta določila kot rok, do katerega pričakuje popuščanje ZDA.

Diplomati pri ZN-u so v preteklosti že večkrat izrazili bojazen, da bi lahko Severna Koreja, če kmalu ne bo napredka, znova začela poskusne izstrelitve balističnih ali jedrskih raket dolgega dosega.

Kljub mednarodnim sankcijam zaradi jedrskega in raketnega programa je Severna Koreja letos že začela spet preizkušati balistične rakete kratkega dosega.