V četrtek so sicer v Šrilanki do "izboljšanja varnostnih razmer" zaprli vse katoliške cerkve. Kot je dejal visoki predstavnik Cerkve v državi, so se za zaprtje katoliških cerkva odločili na podlagi nasveta varnostnih sil. Cerkve bodo zaprte do novega ukaza. Tarče samomorilskih napadalcev so bile v nedeljo med velikonočno mašo tri cerkve in trije prestižni hoteli.

Opustela plaža v glavnem mestu Šrilanke Colombo. Foto: EPA
Opustela plaža v glavnem mestu Šrilanke Colombo. Foto: EPA

V večinsko budistični državi, kjer je sedem odstotkov kristjanov, sicer že veljajo poostreni varnostni ukrepi okoli cerkva pa tudi hotelov in vladnih poslopij.

Razmere v Šrilanki so zelo napete, saj poteka obsežna preiskovalna akcija. Nevarnost novih napadov ni minila. Foto: Reuters
Razmere v Šrilanki so zelo napete, saj poteka obsežna preiskovalna akcija. Nevarnost novih napadov ni minila. Foto: Reuters

Oblasti so sprožile obsežno iskalno akcijo osumljencev, povezanih z napadi, ki jih pripisujejo lokalni skrajni skupini, odgovornost zanje pa je prevzela džihadistična skupina Islamska država. Doslej so prijeli 76 osumljencev za ta najhujši napad na katoliško skupnost v državi in enega najsmrtonosnejših terorističnih napadov na svetu po napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Po napadih v Šrilanki

Kako je vpletena družina Ibrahim?

Po poročanju CNN-a sta bila dva izmed napadalcev, ki sta se razstrelila, Imsath Ahmed Ibrahim in Ilham Ahmed Ibrahim, člana bogate in ugledne družine, ki je obvladovala trgovino z začimbami. Zdaj pa so prijeli tudi njunega očeta, premožnega poslovneža Mohameda Jusufa Ibrahima, saj ga sumijo, da je pomagal in podpiral sinova pri tem dejanju. Osem izmed devetih osumljencev je sicer šrilanških državljanov.

Pri iskanju osumljencev policiji pomaga dodatnih več tisoč vojakov, medtem ko v državi zaradi nevarnosti novih napadov veljajo izredne razmere. Pri iskanju namesto dozdajšnjih 1.300 sodeluje 6.300 vojakov kopenskih sil, letalske sile in mornarica pa sodelujejo z 2.000 možmi. Vlada je prepovedala tudi letenje vseh brezpilotnih letalnikov. Preiskovalcem pomagajo predstavniki šestih tujih policij, tudi ameriške zvezne policije FBI in Interpola.

Večina umrlih je bila državljanov Šrilanke, med žrtvami pa je tudi 38 tujih državljanov. Foto: Reuters
Večina umrlih je bila državljanov Šrilanke, med žrtvami pa je tudi 38 tujih državljanov. Foto: Reuters

"Velik obveščevalni spodrsljaj"

Šrilanška obveščevalna služba je sicer prezrla več opozoril, da se pripravlja podoben napad, oblasti pa so zdaj prvič priznale "velik obveščevalni spodrsljaj". Predsednik države Maithripala Sirisena je zato napovedal, da bo odstavil obrambnega ministra in glavnega policijskega inšpektorja.

Nekatere žrtve napadov so pokopali v skupinsko grobnico, z zahodne obale Šrilanke in mesta Negombo pa je zaradi napetosti s katoliško skupnostjo v zadnjih dneh zbežalo več sto muslimanov. Eden izmed velikonočnih napadov se je namreč zgodil tudi na cerkev v tem mestu, kjer bi se lahko končno število žrtev povzpelo na 200, kar pomeni, da bo prav ta cerkev najbolj krvava med šestimi točkami, kjer so se napadi zgodili skoraj istočasno.

V Šrilanki živi 22 milijonov ljudi, med njimi so večinoma budisti, v državi pa živijo tudi muslimanska, hindujska in katoliška skupnost.