Mineva leto, odkar so talibani spet prevzeli oblast v Afganistanu. Foto: EPA
Mineva leto, odkar so talibani spet prevzeli oblast v Afganistanu. Foto: EPA

Približno 40 žensk se je zbralo pred ministrstvom za izobraževanje v Kabulu in javno zahtevalo vrnitev dela pravic, ki so jih izgubile od padca Kabula 15. avgusta lani. Mnoge med protestom niso zakrile svojih obrazov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Talibanske sile so protestnice hitro razgnale s streljanjem v zrak. Nekatere, ki so se zatekle v bližnje trgovine, pa so preganjali in pretepali s puškami. Prav tako so pretepli nekaj novinark, ki so poročale o prvem shodu žensk po več mesecih.

Po prevzemu oblasti so talibani sicer obljubili mehkejšo različico islamistične vladavine, ki je bila značilna za njihovo prvo obdobje na oblasti med letoma 1996 in 2001, vendar obljube niso izpolnili.

Več deset tisoč deklet je bilo izključenih iz srednjih šol, mnoge so tudi izgubile svoja delovna mesta. Prepovedana so jim bila daljša potovanja, če jih ne spremlja moški sorodnik, javne vrtove in parke v glavnem mestu pa lahko obiskujejo le ob dnevih, ko tam ni moških.

Maja je vrhovni vodja države in vodja talibanov Hajbatula Akundzada ukazal, da morajo biti ženske v javnosti popolnoma zakrite, vključno z obrazom. Nekatere so se sprva temu uprle in organizirale manjše proteste, vendar so talibani to gibanje hitro zatrli.