Pričakovati je, da bo ta poteza razjezila Kitajsko, ki Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja. Foto: EPA
Pričakovati je, da bo ta poteza razjezila Kitajsko, ki Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja. Foto: EPA

"Vlada ZDA je te ukrepe sprejela enostransko, da bi pomirila komunistični režim v Pekingu. Nič več," je dejal Pompeo.

Omejitve, ki so jih ZDA uvedle pred desetletji, da bi pomirile kitajsko vlado, so zdaj "nične in neveljavne", so še sporočili iz State Departmenta. To so omejitveni ukrepi glede stikov ameriških diplomatov in vladnih predstavnikov s predstavniki Tajvana.

Tajvan se odprave omejitev veseli. Foto: EPA
Tajvan se odprave omejitev veseli. Foto: EPA

Konec omejitev

Odhajajoča administracija je odločitev sprejela pred obiskom ameriške veleposlanice pri Organizaciji združenih narodov (ZN) Kelly Craft v Tajvanu, ki bo po načrtih 13. januarja in so ga v Pekingu že ostro kritizirali.

Tajvanski zunanji minister Joseph Vu je dejal, da je "hvaležen" za odpravo omejitev, ki so v preteklih letih po nepotrebnem zavirale sodelovanje med državama.

Kitajska ima drugačna pričakovanja

Pričakovati je, da bo ta poteza razjezila Kitajsko, ki Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, ob tem pa dodatno zaostrila napetosti med Washingtonom in Pekingom.

Kitajska od držav, s katerimi ima diplomatske odnose, pričakuje, da ne bodo imele uradnih stikov z vlado na Tajvanu, in mednarodnemu priznanju otoka odločno nasprotuje.

Za uresničevanje ameriške politike v odnosih s Tajvanom je pristojen Ameriški inštitut na Tajvanu (AIT), ZDA pa imajo s to državo le neformalne odnose.