Zunaj Kitajske je ladja Diamond Princess
Zunaj Kitajske je ladja Diamond Princess "kraj" z največ obolelimi za novim koronavirusom. Foto: Reuters

Z ladje za križarjenje Diamond Princess s 3700 potniki, med njimi je tudi šest slovenskih državljanov. Na ladji so po poročanju Guardiana odkrili še 99 novih primerov okužbe, skupno število se je povzpelo na 454, so ameriške oblasti v nedeljo z dvema letaloma že evakuirale okoli 300 svojih državljanov. Po evakuaciji so oblasti sporočile, da je med evakuiranimi ameriškimi državljani 14 potrjenih primerov okužbe. 40 že prej okuženih ameriških državljanov bo ostalo na zdravljenju na Japonskem, prepeljani potniki pa bodo prihodnja dva tedna v karanteni. Evakuacijo svojih državljanov z ladje Diamond Princess so napovedale tudi Kanada, Italija, Južna Koreja, Hongkong in Avstralija.

Šesterica Slovencev je zdravih, domov morda že v sredo
Kot so za MMC povedali na ministrstvu za zunanje zadeve, je slovensko veleposlaništvo v Tokiu v stalnem stiku tako z japonskimi oblastmi kot s slovenskimi državljani. Konec tedna so od japonskih oblasti pridobili podatke o možnosti čimprejšnje vrnitve slovenskih državljanov v Slovenijo. Karantena naj bi po informacijah japonskih oblasti predvidoma trajala od 19. do 21. februarja. Zdravi potniki bodo ladjo lahko zapustili od 19. februarja dalje, pred odhodom bodo morali opraviti še zdravniški pregled, na katerem bodo dobili potrdilo o negativnem testu, so še sporočili z MZZ-ja in dodali, da sta veleposlaništvo in konzularna služba že v stikih z agencijo, ki je organizirala potovanje, da čim prej uredi vrnitev potnikov v Slovenijo.

Ob tem so še sporočili, da se o možnostih vrnitve slovenskih potnikov v Evropo pogovarjajo tudi z nekaterimi državami EU-ja, ki imajo svoje državljane na ladji in proučujejo možnosti za čimprejšnjo vrnitev državljanov v Evropo.

Okužena tudi ruska državljanka
Rusko veleposlaništvo na Japonskem je sporočilo, da je med okuženimi na ladji Diamond Princess tudi ruska državljanka. To je prvi primer okužbe med ruskimi državljani, potem ko sta bila obolela v dveh primerih, odkritih v Rusiji, tuja državljana.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Hubeju so v nedeljo našteli 1933 novih bolnikov, skupno pa po celi Kitajski 2048. 90 odstotkov na novih obolelih je bilo v 11-milijonskem Vuhanu, epicentru virusa.

Bolezen je v nedeljo v Hubeju terjala 100 življenj, kar je najmanj po 11. februarju. Skupno je umrlo več kot 1700 ljudi, zbolelo pa 70.548. Po poročanju Reutersa je skoraj 11.000 ljudi že zapustilo bolnišnico.

Kitajski uradniki so v nedeljo po dveh dnevih upadanja števila na novo zbolelih že optimistično napovedovali, da gre za posledico njihovih prizadevanj za zajezitev širjenja virusa, medtem ko so mednarodni strokovnjaki svarili, da je še prezgodaj reči, da je vrhunec epidemije že mimo. Kot kažejo ponedeljkove številke, bo treba še počakati. V Hubeju so v nedeljo še zaostrili pravila: tako ni dovoljen promet po cestah, razen nujnih storitev, tovarne ostajajo še naprej zaprte.

Bo parlament preložil delo?

Kitajski parlament in drugi visoki organi kitajske oblasti razmišljajo o preložitvi svojih letnih srečanj, ki so sicer predvidena za marec, poročajo kitajski mediji. Tako, kot kaže, marca ne bo letnega kongresa, največjega letnega političnega srečanja.

Kitajska centralna banka je danes znižala obrestne mere na srednjeročna posojila, s čimer naj bi utrla pot znižanju ključne obrestne mere v četrtek. Tako naj bi znižali stroške posojil za podjetja, ki so utrpela škodo zaradi virusa. Ob tem so v nedeljo oblasti napovedale še nekaj drugih ukrepov za pomoč gospodarstvu, a številni strokovnjaki pričakujejo, da se bo kitajska gospodarska rast kljub temu znižala. Moody's je danes znižal napoved za letošnjo gospodarsko rast za Kitajsko na 5,2 odstotka. Če bi želel Peking uresničiti svoj dolgoročni cilj, da bo podvojil BDP v desetletju 2010–2020, bi morala biti letošnja gospodarska rast 5,7-odstotna.

Skrb vzbujajoče gospodarske novice prihajajo tudi iz Japonske. Med oktobrom in decembrom se je japonsko gospodarstvo skrčilo najhitreje po drugem četrtletju leta 2014. Posledice izbruha novega koronavirusa na japonsko gospodarstvo naj bi se pokazale v tem četrtletju, številni pa se bojijo, da bo tretje največje gospodarstvo na svetu padlo v recesijo.

Evakuirani Američani z ladje Diamond Princess na poti na letališče, od koder so jih prepeljali v ZDA. Reuters
Evakuirani Američani z ladje Diamond Princess na poti na letališče, od koder so jih prepeljali v ZDA. Reuters
Maraton v Tokiu le za najboljše

Organizatorji maratona v Tokiu, ki bo prihodnji teden, so se odločili, da bodo na maratonu nastopili le elitni tekači, ne bo pa rekreativcev. Tako bo po ulicah japonske prestolnice teklo le 176 najboljših tekačev in 30 invalidov, medtem ko za 38.000 prijavljenih tekačev teka ne bo. Oblasti so sporočile, da bodo okrnjeno praznovali tudi rojstni dan japonskega cesarja.

V Kambodži več sto ljudi, ki so se izkrcali z ladje za križarjenje, ki je tja priplula prejšnji teden, nestrpno čaka, kdaj se bodo lahko vrnili domov. Kot smo že poročali, so v Maleziji testi pri eni od potnic pokazali, da je okužena. Okoli 100 potnikov z ladje podjetja Holland America Line je že zapustilo Kambodžo, približno 300 pa naj bi jih bilo še v državi.

Na Kitajskem več kot 70.000 okuženih