Vodja komisije Bambang Wuryanto je novi kazenski zakonik predal pravosodnemu ministru Yasonnu Laolyju. Foto: Reuters
Vodja komisije Bambang Wuryanto je novi kazenski zakonik predal pravosodnemu ministru Yasonnu Laolyju. Foto: Reuters

Indonezija je zakonodajo sprejela s podporo vseh političnih strank. "Stari zakonik pripada nizozemski dediščini. Zdaj ni več pomemben," je poslancem dejal vodja parlamentarne komisije, zadolžene za revizijo zakonika, Bambang Wuryanto.

Novi zakonik bo začel veljati čez tri leta, v tem času pa bodo pripravili podzakonske akte.

Zakonodaja prepoveduje spolne odnose med neporočenimi ljudmi, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora. Trenutna zakonodaja prepoveduje prešuštvo, ne pa tudi spolnih odnosov pred poroko.

Vključena je tudi prepoved skupnega bivanja neporočenih parov, prepoved črne magije, žalitev predsednika ali državnih institucij, širjenje stališč, ki so v nasprotju z državno ideologijo, in organiziranje protestov brez obvestila.

Bali velja za eno najbolj obiskanih turističnih točk Indonezije. Foto: Reuters
Bali velja za eno najbolj obiskanih turističnih točk Indonezije. Foto: Reuters

Opozorila pred krhanjem pravic v tretji največji demokraciji na svetu

Nasprotniki zakonika trdijo, da bo odgnal turiste in tuje investicije. Opozarjajo tudi, da vodi v družbeno nazadovanje, omejitev svobode govora in je velik korak nazaj pri ohranjanju demokratičnih svoboščin po padcu avtoritarnega voditelja Suharta leta 1998.

Indonezija je z 276 milijoni prebivalcev četrta največja država po številu prebivalcev in velja za tretjo največjo demokracijo glede na število prebivalcev na svetu, saj imajo v državi večstrankarski parlamentarni sistem, splošne volitve pa potekajo na vsakih pet let. Hkrati je Indonezija največja država z večinsko muslimanskim prebivalstvom.

"V multikulturni in multietnični državi ni preprosto narediti zakonika, ki bi upošteval vse interese," na očitke odgovarja indonezijski minister za pravosodje in človekove pravice Yasonna Laoly.

Grožnja razvitemu indonezijskemu turizmu

Turistične organizacije opozarjajo, da je zakon kontraproduktiven za okrevanje turizma po pandemiji covida-19. "Hoteli in drugi nastanitveni objekti so kot drugi domovi za turiste. Z ratifikacijo tega kazenskega zakonika so hoteli problematični kraji," je dejal Maulana Yusran, namestnik vodje indonezijskega odbora za turizem.

Indonezijo letno obišče več milijonov turistov, ki jih privabljajo rajske plaže na otokih, kot so Bali, Lombok in Borneo, ter tudi številni naravni rezervati in hindujski templji. Nova indonezijska zakonodaja bo veljala tako za domačine kot tudi za tujce.

Zaostrovanje zakonika na konservativnih območjih?

Indonezijski predsednik Yoko Widodo je parlament večkrat pozval, naj sprejme zakonodajo še letos, preden se politično ozračje segreje zaradi predsedniških volitev leta 2024. Foto: EPA
Indonezijski predsednik Yoko Widodo je parlament večkrat pozval, naj sprejme zakonodajo še letos, preden se politično ozračje segreje zaradi predsedniških volitev leta 2024. Foto: EPA

Pravni strokovnjaki opozarjajo tudi na zlorabe stroge zakonodaje v ruralnih območjih, kar se že dogaja. "Dodatne regulacije, ki niso v skladu z načeli človekovih pravic, se bodo pojavile na konservativnih območjih," je dejala Bivitri Susanti z indonezijske pravne fakultete Jentera. Spomnila je na obstoječe podzakonske predpise v nekaterih regijah, ki so uvedle policijsko uro za ženske ali kazni za "deviantno" spolno usmerjenost.

Pojavljali so se tudi očitki, da želi Indonezija z zakonodajo uvesti moralno policijo, a so poslanci nato spremenili predlog zakona, tako da lahko domnevne kršitve prijavijo le posamezniki, kot so zakonec, starš ali otrok kršitelja.

Indonezijska vlada je skušala revizijo kolonialnega kazenskega zakonika sprejeti že leta 2019, a so jo ustavili protesti po vsej državi. Tokrat je bilo zgolj nekaj manjših protestov v prestolnici Džakarta, saj je bil večji odziv javnosti po poročanju Reutersa zadušen.

Indonezija prepovedala spolne odnose zunaj zakonske zveze