Med mrtvimi sta ob 10 civilistih tudi romunski in ameriški vojak. Foto: Reuters
Med mrtvimi sta ob 10 civilistih tudi romunski in ameriški vojak. Foto: Reuters

Eksplozija je odjeknila v bližini prostorov misije zveze Nato, so sporočili z afganistanskega notranjega ministrstva.

V napadu je okoli 10. ure po krajevnem času razneslo z razstrelivom napolnjeno vozilo, je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Nazrat Rahimi.

Iz Natove misije so pozneje sporočili, da sta bila ubita dva vojaka, po eden iz Romunije in ZDA. V izjavi niso pojasnili, kako sta vojaka umrla, a je romunsko obrambno ministrstvo sporočilo, da je bil njihov vojak ubit, ko je patruljiral v bližini napada.

Glede na varnostne posnetke, ki so jih objavile tamkajšnje televizije, je vozilo zapeljalo skozi cestno zaporo in se približalo dvema oklepnima voziloma, nato pa je eksplodiralo. V napadu je bilo uničenih tudi več civilnih vozil, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani. Kot je pojasnil njihov tiskovni predstavnik Zabihulah Mudžahid, je bila tarča napada afganistanska obveščevalna agencija v bližini.

Nekaj ur pozneje so talibani izvedli še en napad z avtomobilom bombo pred oporiščem afganistanske vojske v sosednji pokrajini, pri čemer so umrli štirje civilisti, poroča Al Džazira.

Napad v Kabulu je bil drugi bombni napad v Kabulu ta mesec po oznanitvi osnutka mirovnega dogovora med talibani in ZDA, po katerem bi Američani za več tisoč zmanjšali število svojih vojakov v državi. "Mir s skupino, ki še vedno pobija nedolžne ljudi, je nesmiseln," je dejal afganistanski predsednik Ašraf Gani.