Protestniki vztrajajo na zelenem območju. Foto: Reuters
Protestniki vztrajajo na zelenem območju. Foto: Reuters

Kot so protestniki zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga razdeljevali v uradu šiitskega klerika Moktade Al Sadra, odbor za organizacijo protestov napoveduje umik protestnikov iz zelenega območja. Večina protestnikov je prav podpornikov Al Sadra.

Iraški predsednik Fuad Masum je po sobotnem vdoru protestnikov v parlament za danes sicer sklical krizno srečanje, na katerega je povabil predsednika iraške vlade Hajdarja Al Abadija in predsednika parlamenta Salima Al Džaburija. Trojica je po srečanju v skupni izjavi vdor v parlament označila za "resno agresijo proti ugledu države". Ob tem so vsi trije zahtevali aretacijo protestnikov, ki so napadli poslance.

Protesti proti korupciji
Več tisoč Al Sadrovih privržencev je v soboto najprej vdrlo v zeleno območje, kjer so poleg parlamenta tudi številna ministrstva in veleposlaništva, in protestiralo zaradi zastoja pri potrjevanju vlade neodvisnih strokovnjakov, ki jo je predlagal Al Abadi. Pozneje je več sto protestnikov vdrlo v parlament.

Irak je že več mesecev prizorišče številnih protestov proti korupciji v državi in neučinkoviti javni upravi. Šiitski premier je kot odgovor na to predlagal sveženj reform, ključno z imenovanjem tehnične vlade, a politične stranke v parlamentu to onemogočajo. Al Abadi je tudi posvaril, da zdajšnja politična kriza hromi boj Iraka ob pomoči ZDA proti skrajni skupini Islamska država, ki nadzira ključna sunitska območja v Iraku.

V napadu IS-ja 33 mrtvih
Medtem sta na jugu Iraka eksplodirala dva avtomobila bombi. V napadih v mestu Samava je umrlo najmanj 33 ljudi, več kot 50 jih je bilo ranjenih. Odgovornosti za eksploziji je prevzela t. i. Islamska država.