Tolpe izgrednikov so zažigale zgradbe in se spopadle s policijo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Tolpe izgrednikov so zažigale zgradbe in se spopadle s policijo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
V spopadih je bilo ranjenih 17 policistov, aretiranih pa najmanj 27 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Nasilje v Baltimoru se stopnjuje

Ponedeljkove pogrebne slovesnosti v baptistični cerkvi se je udeležilo 2.500 ljudi, med njimi številni ugledni borci za državljanske pravice temnopoltih, ki so ponavljali očitke, da je nekaj narobe s sistemom, ki dovoljuje ubijanje temnopoltih osumljencev.

Ranjenih 17 policistov
Na ulicah so potekali mirni protesti proti policijskemu nasilju. Skupina 200 protestnikov, med katerimi je bil tudi zvezni kongresnik Elijah Cummings, je odkorakala proti policijski blokadi in tam pokleknila. Nato pa so popoldne vzniknili izgredi, v katerih so tolpe izgrednikov zažigale zgradbe in se spopadle s policijo. V spopadih je bilo ranjenih 17 policistov, aretiranih pa najmanj 27 ljudi.

Županja uvedla policijsko uro
Stanje se je do večernih ur toliko poslabšalo, da je županja Baltimora Stephanie Rawlings Blake guvernerja zaprosila za pomoč in ta je razglasil izredne razmere ter aktiviral nacionalno gardo. V Baltimoru bo v naslednjih dneh tako prisotnih še dodatnih 5.000 policistov iz bližnje regije. Prav tako pa je županja razglasila policijsko uro, ki bo en teden veljala od 22.00 zvečer do 5.00 zjutraj.

Nevarnost nasilja uličnih tolp
O nemirih so že obvestili predsednika ZDA Baracka Obamo, ki je v ponedeljek gostil japonskega premierja Šinza Abeja. Nasilje je takoj po prisegi obsodila nova pravosodna ministrica ZDA Loretta Lynch ter napovedala, da bo v Baltimore poslala svoje preiskovalce. Stanje v Baltimoru bi se lahko še poslabšalo, saj je policija dobila namig, da se je več med seboj sprtih uličnih tolp odločilo za začasno premirje, med katerim naj bi napadale policiste.

Še vedno ni znano, kako je Grey utrpel poškodbe
Freddie Gray je umrl 19. aprila, teden dni po aretaciji, v zaporu zaradi zlomljene hrbtenice. Šesterico policistov, vpletenih v aretacijo, so suspendirali, še vedno pa ni znano, kako je Gray utrpel poškodbo. Najverjetnejši razlog je, da se je poškodoval, medtem ko ga je neprivezanega z varnostnim pasom premetavalo po policijskem vozilu.

Protestniki so jezni, ker kaže, da ni bilo pravega razloga za aretacijo, po kateri je umrl še eden v vrsti neoboroženih temnopoltih osumljencev. Zadnji hudi nemiri so potekali lani poleti v predmestju St. Louisa v Fergusonu, kjer je belopolti policist ustrelil in ubil neoboroženega temnopoltega osumljenca.

Nasilje v Baltimoru se stopnjuje