V ZDA zaradi policijskega nasilja znova vre. Foto: Reuters
V ZDA zaradi policijskega nasilja znova vre. Foto: Reuters

Temnopoltega fanta Freddieja Graya je 12. aprila napadla šesterica policistov, ki, kot kaže, niso imeli nobenega razloga za aretacijo. Eden izmed policistov in Gray sta se menda spogledala, nato je Gray začel teči. Policisti so ga ujeli, ga obvladali in zaprli v intervencijsko vozilo. Dogajanje je posnel eden izmed mimoidočih. Kaj se je dogajalo v vozilu, ni znano, posnetek s policijske postaje pa kaže Graya, ki ne more govoriti in dihati, ko ga vlečejo iz policijskega vozila. Policisti so sodišču prijavili, da je aretacija potekala brez incidenta.

Imel naj bi nož na vzmet
Obdukcija je ugotovila, da je imel Gray skoraj povsem prelomljeno hrbtenico v predelu vratu, kar je bil vzrok smrti. Namestnik baltimorskega policijskega komisarja Jerry Rodriguez je dejal, da so šesterico policistov suspendirali, še vedno pa ne vedo, kaj se je zgodilo. "Ko je gospod Gray vstopal v intervencijsko vozilo, je lahko hodil in govoril. Ko je zapuščal vozilo, ni mogel govoriti in ne dihati," je dejal Rodriguez. Pokojnika so nameravali obtožiti posedovanja noža na vzmet, za kar je zagrožena kazen do leto dni zapora in 500 dolarjev denarne kazni.

"Zelo sem jezna, da smo spet tukaj, potem ko smo desetletja skušali preseči nezaupanje med policijo in prebivalci Baltimora. To je zelo napet čas za Baltimore," pa je dejala županja mesta Stephanie Rawlings Blake, ki je ukazala takojšnje spremembe postopkov pri premestitvah aretiranih in nudenju zdravniške pomoči.

Medijska pozornost je premaknila tožilce tudi drugje po ZDA. V Detroitu so v ponedeljek vložili obtožnico proti policistu Williamu Melendezu, ki je med prometno kontrolo potegnil iz avtomobila voznika in ga pretepel do krvi.

Februarski dogodek je posnela kamera na policijskem vozilu, a je posnetek skrivnostno izginil vse do marca, ko ga je dobila in objavila tamkajšnja televizijska postaja. Melendeza so najprej odpustili, zdaj so proti njemu vložili še obtožnico zaradi napada.