Nov dan, nova smrt neoboroženega temnopoltega osumljenca. Protestniki znova poudarjajo, da tudi
Nov dan, nova smrt neoboroženega temnopoltega osumljenca. Protestniki znova poudarjajo, da tudi "temnopolta življenja štejejo". Foto: Reuters
Policista je pokopal posnetek naključnega očividca dogodka. Foto: Reuters
Slagerju preti smrtna kazen. Foto: Reuters

Slager je sprva lagal, da mu je osumljenec, 50-letni Walter Lamer Scott, hotel odvzeti pištolo, a ga je zdaj videoposnetek dogodka postavil na laž.

Policist je v soboto v North Charlestonu zaradi razbite zadnje luči ustavil osebni avtomobil znamke Mercedes benz. Voznik je skušal zbežati, policist pa ga je stresel z elektrošokom. To Scotta ni ustavilo in je bežal naprej, dokler ga ni Slager večkrat ustrelil v hrbet.

Nato se je policist sprehodil do umirajočega, ga vklenil in nekaj minut stal ob njem. Na prizorišče sta kasneje prišla še dva policista, ki umirajočemu oz. že umrlemu vozniku nista skušala ponuditi pomoči.

Zatem je policist Scott po radijski povezavi sporočil, da je moral streljati, ker mu je osumljenec vzel elektrošoker. Tega je potem odvrgel blizu trupla. Svojo zgodbo je povedal policijskim kolegom in najbrž ne bi imel težav, če neznanec zločina ne bi posnel na telefon, posnetka pa posredoval medijem in tožilstvu.

Policistu preti smrtna kazen
Tožilstvo je policista nemudoma aretiralo. "Ko ga polomiš, ga polomiš," je ob aretaciji povedal župan North Charlestona Keith Summey. "Ko skleneš slabo odločitev, me ne briga, ali si za značko ali običajen državljan, s to odločitvijo moraš živeti."

"Nobenega dvoma ni, da je aretacijo povzročil videoposnetek," je povedal brat ustreljenega Anthony Scott, ki je še dejal, da so se zaradi posnetka dokopali do resnice, pravici pa je bilo zadoščeno. Scottova mama Judy je v oddaji Good Morning America posnetek opisala kot "najhujšo stvar, kar sem jo kdaj videla". Chris Stewart, odvetnik Scottovih, je očividca, ki je posnel obremenilni video, označil za "junaka".

Ni plačeval preživnine
Ustreljeni je bil sicer stari znanec policije, saj so ga že desetkrat aretirali, a večinoma zato, ker ni plačeval preživnine za svoje otroke. Njegov brat meni, da je skušal pobegniti policistu, ker je pričakoval novo aretacijo zaradi preživnin. Njegovi štirje otroci bodo zaradi incidenta dobili veliko preživnino od Južne Karoline, po morebitni civilni tožbi pa še kaj od policista, ki mu grozi smrtna kazen.

Policista Slagerja je v torek zapustil tudi njegov odvetnik David Aylor, ki je še v ponedeljek glasno trdil, da je bila ustrelitev osumljenca popolnoma upravičena, ker se je policist počutil ogroženega.
Nov primer neupravičenega policijskega nasilja je v Južni Karolini že izzval proteste, na katerih protestniki opozarjajo, da "so vsi samo ljudje", da "tudi temnopolta življenja štejejo" in se sprašujejo, kdaj bo konec policijskega nasilja in rasizma.

V ZDA policijskemu nasilju nad temnopoltimi in drugimi osumljenci posvečajo več pozornosti po lanskih nemirih zaradi milo rečeno sumljivih smrti temnopoltih Michaela Browna v Fergusonu v Misuriju ter Erica Garnerja in Akaia G v New Yorku. Ameriški policisti vsako leto ustrelijo in ubijejo več sto ljudi, a le v peščici primerov policista dejansko doleti obtožnica.