Generalni sekretar Združenih narodov je eden najvišjih predstavnikov mednarodne skupnosti, ki je obiskal Fukušimo. Foto: EPA
Generalni sekretar Združenih narodov je eden najvišjih predstavnikov mednarodne skupnosti, ki je obiskal Fukušimo. Foto: EPA

Generalni sekretar Svetovne organizacije je eden najvišjih predstavnikov mednarodne skupnosti, ki je obiskal območje v bližini nesrečne nuklearke. "Prišel sem, da izrazim svojo in solidarnost Združenih narodov z vlado in z ljudmi. Nuklearka v Fukušimi nas je marsičesa naučila. Potrebni so skrbni pregledi, da bi izboljšali varnost ter odzivanje v kriznih razmerah," je ob obisku Fukušime dejal Ban.

Ban je na Japonsko odpotoval skupaj s soprogo, poleg območja jedrske nesreče v Fukušimi pa sta obiskala še center, kjer je nameščenih več kot 300 ljudi, ki so jih evakuirali z območja v bližini nuklearke, ter srednjo šolo v Fukušimi, kjer je približno 100 dijakom sporočil: "Ves svet in Združeni narodi vas podpirajo."

V Tokiu tudi srečanje s premierjem Kanom
Generalni sekretar ima na programu še obisk plaže Haragama v Somi, ki jo je hudo prizadel cunami in leži približno 40 kilometrov severno od jedrske elektrarne Fukušima, iz katere pet mesecev po katastrofi še vedno uhaja radioaktivno sevanje. Nato bo odpotoval v Tokio, kjer se bo srečal s premierjem Naotom Kanom in zunanjim ministrom Takeakijem Macumotom.

V poškodovani jedrski elektrarni so nedavno izmerili izjemno visoko stopnjo radioaktivnega sevanja, ki bi človeka ubilo v nekaj tednih, če bi mu bil izpostavljen le eno uro. Visoko sevanje delavcem v Fukušimi onemogoča, da bi lahko dosegli napredek v svojih prizadevanjih za rešitev jedrske krize.

Poleg tega se poglablja kriza z varnostjo hrane. V zadnjih dveh tednih so namreč prepovedali prodajo govedine iz štirih upravnih enot, kjer so živino krmili s senom, ki je bilo kontaminirano z radioaktivnim cezijem.

Iz Japonske v Južno Korejo
Ban Ki Mun je Japonsko obiskal v okviru svoje azijske turneje, kjer bo obiskal še svojo rodno Južno Korejo, kjer bo ostal kar pet dni.