Eksplozija žrtev ni zahtevala, je pa nastalo veliko gmotne škode. Foto: EPA
Eksplozija žrtev ni zahtevala, je pa nastalo veliko gmotne škode. Foto: EPA

Špansko vrhovno sodišče je namreč v nedeljo strankama Askatasuna in DM3 zaradi povezav z baskovsko separatistično organizacijo Eta prepovedalo kandidaturo na volitvah. Prepoved udeležbe na volitvah, ki bodo 1. marca, mora zdaj potrditi še ustavno sodišče.

Tako je omenjeno sodišče ugodilo vladi in tožilstvu, ki sta trdila, da sta obe stranki povezani z Batasuno - političnim krilom, ki je bila prepovedano že od leta 2003, in dvema drugima strankama, ki sta bili prepovedani lani.

V Madridu eksplodiral tovornjak
Verjetno kot posledica odločitve vhovnega sodišča, ki je bila znana že v nedeljo, je danes na vzhodu Madrida po več predhodnih opozorilnih anonimnih klicih eksplodiral tovornjak bomba. Pri tem po navedbah policije in Rdečega križa ni bil nihče ranjen, je pa povzročil resno gmotno škodo. Policija je še sporočila, da je bila eksplozija tako silovita, da so jo slišali po vsej četrti in je pustila meter globok krater, poškodovanih pa je bilo več kot 30 avtomobilov.

Odgovornosti za ta napad ni prevzel še nihče, je pa notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba, ki je obiskal kraj dogodka, za napad obtožil Eto, saj misli, da se je z napadom odzvala na omenjeno odločitev sodišča.

M. R.