Bayer bo s prevzemom, ki ga je napovedal septembra 2016, ostal vodilni svetovni ponudnik pripravkov za varstvo rastlin in za tretiranje semen. Gre za doslej največji prevzem kakšnega nemškega koncerna v tujini. Foto: Reuters
Bayer bo s prevzemom, ki ga je napovedal septembra 2016, ostal vodilni svetovni ponudnik pripravkov za varstvo rastlin in za tretiranje semen. Gre za doslej največji prevzem kakšnega nemškega koncerna v tujini. Foto: Reuters
Bayer je pridobil tudi soglasja varuhov konkurence v EU-ju in nekaterih drugih državah, kot so Kitajska, Južna Afrika in Brazilija. Čaka še odločitve regulatorjev v Mehiki in Kanadi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Foto: Reuters

Nemškemu koncernu Bayer naj bi še ta teden uspelo skleniti 63 milijard dolarjev težak prevzem podjetja Monsanto in ukiniti 117 let staro ime te ameriške družbe, znane predvsem po pridobivanju gensko spremenjenih semen.

Kemijsko-farmacevtskemu koncernu Bayer je uspelo pridobiti vsa potrebna dovoljenja pristojnih regulativnih organov, so zapisali v sporočilu za javnost. "Ime Bayer bo obstalo, ime Monsanto pa bo ukinjeno. Znamke določenih proizvodov se bodo sicer obdržale, a bodo postale del portfolia družbe Bayer," so še sporočili po poročanju agencije Reuters.

Ameriško pravosodno ministrstvo je pred dobrim tednom nemškemu koncernu odobrilo prevzem ameriškega agrikemičnega in biotehnološkega podjetja Monsanto, a pod določenimi pogoji. Med njimi je bila tudi prodaja Bayerjevega premoženja v višini okoli devet milijard dolarjev, med drugim skoraj celotne Bayerjeve dejavnosti pripravkov za tretiranje semen.

Družbi sta z ameriškim ministrstvom dosegli dogovor, s katerim se odpravljajo pomisleki ameriške vlade glede škodljivosti prevzema za konkurenco na trgu, od katere imajo korist potrošniki in kmetje. "Ameriško kmetijstvo je ključnega pomena za naše gospodarstvo, za naš sistem prehrane, za naš način življenja. Ameriški kmetje in potrošniki se zanašajo na neposredno konkurenco Bayerja in Monsanta," je dejal vodja oddelka za varstvo konkurence pri ministrstvu Makan Delrahim.

Za trajnostni razvoj in bolj hranljivo hrano
Glavni izvršni direktor Bayerja Werner Baumann je dejal, da želijo kmetom po vsem svetu pomagati pridelovati hranljivo hrano na trajnejši način. Baumann je v izjavi pojasnil, da bo po izpolnitvi pogojev Bayer postal edini delničar Monsanta. Družbo bodo v Bayer integrirali takoj, ko bo izpeljana prodaja dejavnosti na področju semen in pesticidov nemškemu koncernu BASF, kar se bo predvidoma zgodilo v dveh mesecih.

Evropska komisija je prevzem odobrila marca letos, tudi pod določenimi pogoji. Bayer se je med drugim zavezal k odprodaji omenjene dejavnosti, za kar se je dogovoril z BASF. Posel je po navedbah AFP-ja vreden 7,6 milijarde evrov, Evropska komisija pa je v ločeni objavi prodajo koncernu BASF potrdila. Bayer se je zavezal tudi k ohranjanju konkurence na področju digitalnega kmetijstva.