Poleg beguncev iz Sirije so med žrtvami migranti iz Albanije Nigerije, Vietnama, Romunije in Poljske. Foto: EPA
Poleg beguncev iz Sirije so med žrtvami migranti iz Albanije Nigerije, Vietnama, Romunije in Poljske. Foto: EPA

"Sodobne organizirane kriminalne združbe usmerijo svoje lovke tja, kjer je veliko priložnosti in malo tveganje," je opozoril višji policijski inšpektor Europola Brian Donald na konferenci o trgovanju z ljudmi v Madridu.

Medtem ko se Evropska unija spoprijema s tokom prebežnikov, mnogi med njimi so begunci iz Sirije, te pesti pomanjkanje denarja. Zaradi tega postanejo lahek plen organiziranih družb, ki delujejo po t. i. begunskih poteh, v begunskih centrih in v ciljnih državah, poroča britanski Guardian.

Donald je ob tem opozoril, da so še posebej ranljive skupine otrok in žensk, ki so brez spremstva, saj jih kriminalci prisilijo v spolne usluge in delo na črno. Evropske agencije, ki spremljajo pot prebežnikov, so do zdaj naštele najmanj 7.000 mladoletnikov, ki so potovali brez spremstva. "V prihodnjih letih se bo primer izkoriščanja prebežnikov, ki bodo prišli v Evropsko unijo, še povečal."

Moški ubil štiriletnega dečka
Pred dnevi je moški v Nemčiji priznal, da je ugrabil in ubil štiriletnega Mohameda Januzija, ki je izginil izpred begunskega sprejemnega centra Lageso v Berlinu 1. oktobra. Na posnetku nadzorne kamere je razvidno, da je odšel v spremstvu neznanega moškega, ki ga je držal za roko. Mohamedovo razpadajoče truplo so v četrtek našli v avtomobilu osumljenca, ki je dejal, da je otroka ubil že dan po ugrabitvi. Ni sicer pojasnil, kako. Moški je sicer priznal umor še enega otroka, motiv naj ne bi bila ksenofobija.

Tihotapci spremenili svojo dejavnost
Približno tretjina tihotapcev, ki je begunce prevažala po Sredozemskem morju v Evropo, se je zdaj začela ukvarjati s trgovanjem z belim blagom, še piše Guardian, ki dodaja, da so sicer med ranljivejšimi skupinami tisti, ki bežijo z vojnih območij, sicer pa tudi drugi, ki so se pridružili t. i. begunskemu valu in so iz Albanije, Nigerije, Vietnama, Romunije in Poljske.

Mednarodna organizacija za delo (ILO) ugotavlja, da je na svetu 21 milijonov ljudi po vsem svetu, ki so žrtve prisilnega dela, med njimi je eden od treh otrok.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.