V begunskem taborišču na grško-makedonski meji v obupnih razmerah prebiva okoli 10.000, morda celo 11.000 ljudi, ki želijo nadaljevati pot v Evropo za vsako ceno. Balkanske države pa so zanje svoje meje zaprle. Foto: Reuters
V begunskem taborišču na grško-makedonski meji v obupnih razmerah prebiva okoli 10.000, morda celo 11.000 ljudi, ki želijo nadaljevati pot v Evropo za vsako ceno. Balkanske države pa so zanje svoje meje zaprle. Foto: Reuters
false
Ženske v Idomeniju čakajo v vrsti za brezplačne obleke. Foto: Reuters
false
Človekoljubne organizacije opozarjajo na nevzdržne razmere v Idomeniju. Foto: Reuters
Na Lampedusi zagorel begunski center
Nevidni mladoletni begunci v Evropi

Prebežniki v Idomeniju na meji z Makedonijo vztrajajo kljub zaprtim mejam, saj upajo na morebitno nadaljevanje poti na zahod in sever Evrope. Razmere v taborišču so grozne, opozarjajo človekoljubne organizacije. Vse večji problem pa postaja tudi pojav organiziranega kriminala. Grški mediji že poročajo o "getu Idomeni", med drugim se širita prostitucija in preprodaja mamil.

Neki železniški vagon v taborišču so spremenili v javno hišo, poročajo grški mediji. Preprodajalci medtem prodajajo mamila, v taboru so pogosti tudi tihotapci ljudi, piše nemška tiskovna agencija DPA. Grška policija v notranjosti taborišča ni prisotna, je pa območje okoli šotorišča pretežno zabarikadirala.

Prebežniki v protest že več kot pet tednov zasedajo železniško progo za grško izvozno gospodarstvo pomembnega mejnega prehoda. Progo zasedajo predvsem migranti iz Maroka, Tunizije, Pakistana in Afganistana, poročajo grški mediji.

Prebežniki vztrajajo
V taborišču, ki je bilo namenjeno za 2.000 ljudi, je po navedbah grškega kriznega tabora za migracije trenutno okoli 9.200 prebežnikov, mediji pa poročajo o 11.000 ljudeh. Ti ljudje vztrajajo v obupnih razmerah in se ne želijo preseliti v druge centre po Grčiji, kot predlaga grška vlada, saj upajo in zahtevajo odprtje meja in možnost nadaljevanja poti. Vstop v Makedonijo je namreč onemogočen za vse, tako begunce iz Sirije, Iraka ali Afganistana kot za prebežnike od drugod, ki jih vlada v Skopju označuje za ekonomske migrante.

Gladovna stavka na Iosu in v taborišču Schisto
Medtem pa grški mediji poročajo, da so na otoku Ios in v atenskem begunskem taborišču Schisto begunci in migranti začeli gladovno stavkati. V Schistu tako protestniki že dva dni niso jedli. "Meje lahko prečkajo in želene države dosežejo tisti, ki imajo denar. A EU zapira meje za nas, ki prosimo za azil," je pisalo na enem od transparentov v begunskih taboriščih. Že pred tednom dni so migranti v begunskem taborišču Eliniko v Atenah zavračali hrano, a gladovna stavka ni trajala dolgo.

Protest proti vrnitvi na Lampedusi
Nezadovoljstvo prebežnikov je veliko tudi na italijanskem otoku Lampedusa. Skupina prebežnikov je v torek tako zanetila požar v tamkajšnjem sprejemnem centru. V požaru sicer ni bil nihče poškodovan, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na navedbe gasilcev.

Po navedbah županje Lampeduse Giusi Nicolini je zagorela ena od stavb v sprejemnem centru, Ansa pa poroča, da je gorelo v enem izmed paviljonov, ki je bil močno poškodovan že v požarih v letih 2009 in 2011, a so ga pozneje obnovili. Kolikšna je gmotna škoda zaradi tokratnega požara, še ni znano.

Požar naj bi zanetila skupina Tunizijcev, potem ko so se v centru razširile govorice, da naj bi jih prisilno vrnili v domovino z letalom. Štirje med njimi so osumljeni, da so podtaknili požar.

Prek Lampeduse v Evropo
Sprejemni center na Lampedusi je za številne prebežnike, ki skušajo po izjemno tvegani poti Evropo doseči čez Sredozemsko morje, vstopno točko v Evropo. V zadnjih dveh letih je na obale Italije prispelo več kot 320.000 prebežnikov, od tega letos 31.000. Sprejemni centri v Italiji so prenatrpani že pred poletjem, ko običajno prispe največ prebežnikov.

V sprejemnem centru, kjer opravljajo registracijo prebežnikov, so v zadnjih tednih zaznali napetosti, po poročanju Anse predvsem zato, ker del prebežnikov zavrača identifikacijo in ne želijo dati prstnih odtisov.

Na Lampedusi zagorel begunski center
Nevidni mladoletni begunci v Evropi