Turčija je po ugotovitvah HRW-ja marca in aprila ubila pet sirskih beguncev. Ne glede na to je EU z Ankaro sklenil dogovor o vračanju beguncev iz Grčije v Turčijo. Foto: Reuters
Turčija je po ugotovitvah HRW-ja marca in aprila ubila pet sirskih beguncev. Ne glede na to je EU z Ankaro sklenil dogovor o vračanju beguncev iz Grčije v Turčijo. Foto: Reuters
false
Okoli 10.000 prebežnikov v Idomeniju vztraja kljub zaprtim mejam na Balkanu. Želijo namreč za vsako ceno nadaljevati pot proti severu in zahodu Evrope. Foto: EPA

Kot so sporočili v HRW-ju, gre za nasprotje uradnim trditvam vlade v Ankari, da je turška meja odprta. "Medtem ko višji turški uradniki sporočajo, da pozdravljajo sirske begunce z odprtimi mejami in rokami, jih njihova obmejna straža ubija in pretepa," je povedal Gerry Simpson iz HRW-ja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kot navaja HRW, je turška obmejna straža marca in aprila ubila pet ljudi, tudi enega otroka, 14 pa je bilo huje ranjenih. Incidente je omenjena organizacija označila za "resnično grozljive".

Pa vloga EU-ja?
HRW je kritičen tudi do EU-ja, ki je sklenil dogovor s Turčijo, v okviru katerega je predviden dvosmerni proces vračanja nezakonitih prebežnikov z grških otokov v Turčijo in preseljevanja sirskih beguncev iz Turčije v članice EU-ja.

"Uradniki EU-ja bi morali uvideti, da njihova rdeča luč prebežnikom za vstop v EU daje Turčiji zeleno luč za zaprtje njene meje," je dejal Simpson in dodal, da s tem prosilci za azil z vojnih območij ne bodo imeli kam iti.

Turčija po navedbah HRW-ja potiska begunce nazaj v Sirijo že od lanskega leta. Med zadnjimi krizami na severu Sirije je imela Turčija za Sirce, ki so bežali pred vse bolj zaostrenim nasiljem, med katerim so bili tudi napad sirske vlade na Alep ter letalski napadi na begunska taborišča, svojo mejo skoraj popolnoma zaprto, še poroča DPA.

Medtem iz Danske poročajo, da so prebežniki hoteli preplavati ledeno mrzlo morje med Dansko in Švedsko. Danska policija je tako iz morja v ožini Öresund potegnila enega prebežnika, trem pa je uspelo priplavati na kopno. Morje na tem območju ima trenutno le okoli osem stopinj Celzija.

Četverica je med prečkanjem morja pristala na redko poseljenem danskem otoku Saltholm, okoli štiri kilometre stran od obale. Dva prebežnika sta nato potrkala na vrata neke hiše in lastnika povprašala, ali sta že na Švedskem, in želela zaprositi za azil. Lastnik je poklical policijo, ta pa je po poročanju portala The Local sprožila obsežno operacijo s čolni, helikopterji in potapljači.

Francoska tiskovna agencija poroča, da ne gre za osamljen primer prebežnikov, ki skušajo doseči Švedsko. Ta je lani sicer registrirala 163.000 prošenj za azil in velja za prijazno do azilantov. Po navedbah danskih oblasti je med 4. januarjem in 13. aprilom 46 ljudi skušalo peš prečkati železniški predor do mosta Öresund, ki povezuje Dansko in Švedsko.

Streljali tudi na Slovaškem
Medtem so na Slovaškem cariniki v ponedeljek v bližini madžarske meje streljali na avtomobil tihotapcev z ljudmi in pri tem ranili 26-letno sirsko begunko. Njeno stanje je stabilno. Streljati so začeli, ker se voznik enega izmed treh avtomobilov, v katerih je bilo šest tihotapcev in 11 beguncev, ni želel ustaviti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tihotapljenje skozi Slovaško v Nemčijo se je začelo, ko je Avstrija na meji z Madžarsko uvedla začasni nadzor. Slovaški premier Robert Fico je po ponovni izvolitvi na marčevskih volitvah zavrnil kvotni sistem EU-ja za prerazporeditev beguncev, v skladu s katerim bi morala Slovaška sprejeti okoli 2.300 prosilcev za azil.

V Idomeniju spopad prebežnikov
Medtem iz begunskega centra v Idomeniju na grško-makedonski meji poročajo o pretepu prebežnikov, v katerem je bil poškodovan najmanj en človek. Spopadli so se pakistanski in afganistanski državljani, ki so se začeli obmetavati s kamenjem in drugimi predmeti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Grška policija, ki sporoča, da vzrok spopada ni znan, je spopad poskušala ustaviti s solzivcem, prijeli niso nikogar.

Prebežniki v begunskem centru v Idomeniju, kjer je zaradi zaprtja balkanske begunske poti obtičalo okoli 10.000 ljudi, živijo v zelo slabih razmerah. Grške oblasti se že več mesecev trudijo, da bi jih premestili v bolje organizirane kampe, vendar brez uspeha. Ljudje v Idomeniju namreč zahtevajo odprtje meja in še vedno upajo na nadaljevanje svoje poti proti zahodu in severu Evrope.

V Grčiji, skozi katero je od začetka leta 2015 šlo več kot milijon ljudi, je obtičalo okoli 53.000 beguncev in migrantov.