Na sredini fotografije predsednik stranke N-VA  Bart De Wever. Foto: EPA
Na sredini fotografije predsednik stranke N-VA Bart De Wever. Foto: EPA
Kampanja za skrajno desničarsko stranko Vlaams Belang. Ta naj bi se letos odrezala nekoliko slabše, a še vedno ji napovedujejo 10 odstotkov. Foto: EPA
Volitve v Belgiji

Belgija je razdeljena na tri regije: severno, večjo in razvitejšo Flandrijo, južno Valonijo ter dvojezično bruseljsko regijo z večinsko frankofonim prebivalstvom na flamskem ozemlju. V vsaki regiji volijo svoje predstavnike. Jezikovna simetrija je ključni dejavnik pri sestavi vlade. Mandatar za oblikovanje vlade postane zmagovalec v večji Flandriji, vendar mora pri tem v vladajočo koalicijo pridobiti frankofonske partnerje.

Vodja flamske nacionalistične stranke N-VA, Novega flamskega zavezništva, Bart De Wever je po več kot polovici preštetih glasov že naznanil zmago in poudaril, da so postali največja stranka v Flandriji. "To je zgodovinski trenutek."

De Wever za konfederacijo
De Wever se zavzema za ohlapno konfederacijo Flandrije in Valonije, ki naj bi postopno privedla do tega, da bi Belgija na koncu "izpuhtela". Na vprašanje, ali ne bo s takim stališčem zapleteno najti frankofonskih partnerjev za sestavo vlade, je odgovoril, da zanj premierski položaj ni tako pomemben. "Potreben je velik dogovor. Če to pomaga frankofonom, sem pripravljen na to žrtev," je izjavil.

"Socialisti so prva politična stranka v Belgiji"
Vodja socialistov Elio Di Rupo, ki je po delnih izidih dobil okoli 35 odstotkov glasov, je po prvih izidih izjavil, da so valonski socialisti danes "po 20 letih spet postali prva politična stranka v državi". Ker je Valonija manjša, kljub višjemu odstotku glasov valonski socialisti dobijo manj sedežev v parlamentu. Belgija ima okoli 10,5 milijona prebivalcev, od tega Flandrija okoli šest milijonov, Valonija pa okoli 4,5 milijona.

"Ta spektakularen uspeh je v prvi vrsti uspeh državljanov Valonije in Bruslja, ki so z glasovanjem pokazali želijo izboljšati kakovost svojega življenja ... in zavračajo družbo egoizma," je poudaril Di Rupo. Po njegovih besedah so volili za solidarno in odgovorno družbo, ki jo skrbi za državo in planet.

Herman Van Rompuy upa na oblikovanje stabilne vlade
Vodja flamskih krščanskih demokratov CDV Marianne Thyssen je izrazila razočaranje, ker se je njena stranka po več zaporednih zmagah na dozdajšnjih volitvah odrezala slabo, a poudarila, da je voljo volivcev treba sprejeti športno. Poudarila je tudi, da mora De Wever zdaj prevzeti odgovornost in pobudo pri sestavljanju nove vlade.

Svoj glas je na volitvah, ki so v Belgiji obvezne, oddal tudi predsednik EU-ja in nekdanji belgijski premier Herman Van Rompuy, ki je ob tem dejal, da so to zanj posebne volitve, saj prvič po dolgem času na njih ne sodeluje tudi sam. "Pač pa sodeluje moj sin," je dodal in Belgijcem svetoval, naj volijo zanj. Ob tem je še izrazil upanje, da bo Belgiji uspelo sestaviti stabilno vlado, ki bo pripravljena na reforme.

Volitve v Belgiji