Papež je v Brnu govoril o slabostih tehnološkega napredka. Foto: EPA
Papež je v Brnu govoril o slabostih tehnološkega napredka. Foto: EPA
Maša v Brnu
V Brnu je papeža pričakalo približno 120.000 vernikov. Foto: EPA

Maša na odprtem ob brnskem letališču velja za osrednji dogodek papeževega obiska na Češkem, kamor se je podal z namenom širjenja vere. Papež je med mašo povedal, da sta vera in upanje v sodobnem svetu pod velikim pritiskom, saj sta pregnana v zasebno in druge posvetne sfere, medtem ko se javno življenje vse bolj zateka k znanstvenemu in gospodarskemu napredku. "Vsi vemo, da je ta napredek dvorezen meč, saj odpira nove možnosti tako za dobro kot za zlo," je povedal papež.

Benedikt XVI. je povedal še, da se Češka tako kot druge države sooča z okoliščinami, ki predstavljajo radikalne izzive za vero in s tem tudi za upanje. "Tehnološki napredek in izboljšanje socialnih struktur sta seveda pomembna in tudi nujna, kljub temu pa ne zagotavljata moralne blaginje družbe. Človek se mora sicer razbremeniti fizičnih pritiskov, še pomembneje pa je, da se osvobodi zla, ki teži njegovo dušo," je še povedal poglavar Rimskokatoliške cerkve.

V Brnu 120.000 vernikov, manj kot so pričakovali
V Brnu naj bi se danes poleg čeških zbralo tudi veliko vernikov iz sosednjih držav, predvsem iz Avstrije, Nemčije, Slovaške in Poljske, papež pa jih je nagovoril v italijanskem jeziku. Vatikan je pred mašo napovedoval, da naj bi se v Brnu zbralo tudi do 200.000 vernikov.

Papež Benedikt XVI. bo v ponedeljek daroval še mašo v kraju Stara Boleslav, ki je prizorišče mučeništva sv. Venčeslava, zavetnika Češke, zaradi česar imajo Čehi v ponedeljek tudi državni praznik. Maše se bo udeležil tudi češki predsednik Vaclav Klaus.

Papež na Češko, da bi širil vero
Papež je obisk začel v soboto v Pragi, kjer je ob prihodu na letališče ob skorajšnji 20. obletnici žametne revolucije v Pragi pozdravil padec "zatiralskih režimov" v Vzhodni Evropi. "Padec berlinskega zidu je zaznamoval preobrat v svetovnih zgodovini, še posebej pa za države v Srednji in Vzhodni Evropi, ki jim je omogočil, da so kot suvereni dejavniki v združenju narodov zavzeli mesto, ki jim pripada," je v nagovoru ob prihodu dejal papež.

Namen papeževega obiska je predvsem krepitev vere med tamkajšnjim močno sekulariziranim prebivalstvom. Na zadnjem štetju prebivalstva leta 2001 se je le dobra tretjina prebivalcev izrekla za verne (3,29 milijona od 10,23 milijona). Rimskokatoliška cerkev je sicer kljub veliki izgubi vernikov še vedno največja cerkev v državi, saj se je v cenzusu 26,8 odstotka prebivalcev izreklo za katoličane.