Papež Benedikt XVI. je pred obiskom Češke napovedal, da je glavni namen njegovega obiska krepitev vere, ki na Češkem izgublja moč. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. je pred obiskom Češke napovedal, da je glavni namen njegovega obiska krepitev vere, ki na Češkem izgublja moč. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. in Vaclav Klaus
Papeža je na letališču v Pragi sprejel češki predsednik Vaclav Klaus, ki se bo v ponedeljek udeležil velike maše v Stari Boleslavi. Foto: Reuters

Papež bo v okviru svojega potovanja, ki ga bo sklenil v ponedeljek, obiskal Prago, Brno in romarsko središče Stara Boleslav. Na letališču v Rimu je papeža na pot pospremil italijanski premier Silvio Berlusconi, v Pragi pa ga je pričakal češki predsednik Vaclav Klaus.

Papež: Češka mora znova najti temelje vere
Papež je med svojo nedeljsko molitvijo v Castel Gandolfu dejal, da mora država, ki je "geografsko in zgodovinsko v osrčju Evrope, po tragedijah preteklega stoletja znova najti temelje vere in upanja", da bo krepitev vere težišče papeževega obiska na Češkem, pa je napovedal tudi papežev tiskovni predstavnik Federico Lombardi. Papež naj bi med svojim obiskom izpostavil zgodovinski pomen krščanstva v Evropi, skušal bo ohrabriti Cerkev, da bi se v tej družbi razumela kot "nosilec vitalnosti, upanja in usmiljenja", spregovoril pa bo tudi o drugh evropskih temah. Vrhovni poveljnik Rimskokatoliške cerkve bo na Češkem nagovarjal predvsem mlade, zato bo med obiskom govoril predvsem angleško.

Češka je država z močno sekularizirano družbo, saj se je na zadnjem štetju prebivalstva leta 2001 le dobra tretjina prebivalcev izrekla za verne. Kljub temu, da je vernih le 3,29 milijona od 10,23 milijona ljudi, je Rimskokatoliška cerkev še vedno največja cerkev v državi, saj se je za katoličane izreklo 26,8 odstotka prebivalcev. "Komunistična era je poneverila zgodovino in Cerkev prikazala kot sovražnika ljudstva. Nadzorovala je duhovnike in prepovedala katoliške medije in združenja," je povedal monsignor Marcel Smejkalr, ki je v rimski kuriji pristojen za Srednjo Evropo.

Papež na Češkem v zelo pomenljivem času
Papež Benedikt XVI. bo Češko obiskal le dober mesec pred 20. obletnico žametne revolucije v Pragi in padca berlinskega zidu. Vatikan žametno revolucijo, ki je leta 1989 spodnesla komunizem, pojmuje kot dogodek velikega pomena ne le za Češko, ampak tudi za njene sosede in ves svet. Poleg tega papežev obisk Češke sovpada s praznikom sv. Venčeslava, zaveznika Češke, ki ga bodo v ponedeljek praznovali v kraju Stari Boleslav, prizorišču njegovega mučeništva.

Papež bo v Stari Boleslavi daroval mašo, ki naj bi se je udeležilo več kot 35.000 vernikov, med gosti pa bo tudi predsednik Vaclav Klaus. Največjo mašo bo papež daroval v nedeljo na letališču v Brnu, kjer pričakujejo več kot 130.000 vernikov iz Češke in iz tujine, predvsem iz Slovaške in z juga Nemčije.