Verniki se bodo od papeža lahko poslovili na osrednjem vatikanskem trgu. Foto: EPA
Verniki se bodo od papeža lahko poslovili na osrednjem vatikanskem trgu. Foto: EPA
Papežev prstan
Papežev prstan bodo morda zlomili. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da na zadnji avdienci Benedikta XVI. pričakujejo veliko ljudi. Lombardi je povedal, da bi se veliko ljudi rado udeležilo tudi maše, ki jo bo na pepelnično sredo ob začetku posta daroval papež.

Zaradi velikega zanimanja so mašo, ki je bila sprva predvidena v cerkvi na enem izmed rimskih gričev, prestavili v baziliko svetega Petra, saj je tam "veliko več prostora".

To bo do konca papeževanja Benedikta XVI. tudi njegovo "zadnje veliko maševanje v baziliki ob prisotnosti javnosti in velikega števila kardinalov."

Lombardi je še povedal, da bo papež do konca meseca izpolnil vse svoje obveznosti, vključno s srečanji z več voditelji držav, med drugim s predsednikoma Gvatemale in Romunije.

In zakaj se je papež odločil, da položaj zapusti prav ob 20. uri? To nima nič opraviti s pravnimi ali drugimi razlogi, gre le za to, da ob tej uri "po navadi sveti oče konča svoj delovni dan".

Lombardi je znova zatrdil, da papeža k odločitvi o umiku ni spodbudila kakršna koli bolezen. Je pa povedal, da je papež pred tremi meseci prestal rutinsko operacijo, med katero so mu zamenjali baterijo srčnega spodbujevalnika, ki so mu ga vstavili že pred desetimi leti.

Dva do tri tedne zan konklave
Tiskovni predstavnik Vatikana je tudi potrdil, da je papež odločitev o odstopu sprejel že po vrnitvi z obiska v Mehiki in na Kubi marca lani. Po poročanju italijanskih medijev naj bi bil o tem obveščen zelo ozek krog njegovih sodelavcev, med drugim papežev osebni tajnik Georg Gaenswein.

Konklave, na katerem bodo kardinali izbirali naslednika Benedikta XVI., bo po besedah Lombardija potekal dva do tri tedne po odstopu papeža konec februarja. Kot je spomnil, je po smrti Janeza Pavla II. do konklava preteklo 17 dni.

Lombardi je izrazil prepričanje, da papež, ki ga je označil za diskretnega človeka, ne bo "nikakor vplival na izbiro svojega naslednika". Zaenkrat sicer še ni jasno, kakšen naziv bo po koncu februarja nosil Benedikt XVI., se pa zdi Lombardiju malo verjetno, da ga bodo ponovno imenovali kardinal.

Nejasno je tudi, kaj se bo po odstopu zgodilo z njegovim papeškim prstanom, ga pa bodo po Lombardijevih besedah morda zlomili. Prstan sicer po smrti papeža razbijejo s kladivom. Vsi predmeti, ki so "neposredno povezani s pontifikatom, morajo biti uničeni", je dejal Lombardi.