Boris Berezovski trdi, da so ga hoteli umoriti. Foto: EPA
Boris Berezovski trdi, da so ga hoteli umoriti. Foto: EPA

Ostrega kritika Moskve so viri v Rusiji in Scotland Yardu opozorili na načrt, da naj bi ga umoril nekdo, ki ga pozna, potem pa naj bi to prikazal kot poslovno zadevo. Ko je pred tremi tedni izvedel za načrtovani umor, je Berezovski za približno teden dni zapustil Veliko Britanijo in se vrnil, ko so mu sporočili, da nevarnosti ni več.

MI5 in MI6 prestregli informacije
Britanski časopisi poročajo, da sta varnostni službi MI5 in MI6 prestregli informacije o načrtu, človeka, ki naj bi izvedel umor, pa so prijeli v zadnjih dveh tednih. Policija trditev ruskega bogataša ni želela komentirati, ruski veleposlanik v Londonu Juri Fedotov pa je povedal, da "ne obstaja ničesar, kar bi lahko potrdilo načrt", in izključil možnost, da je v načrt vpletena Rusija.

Napeti odnosi med Rusijo in Veliko Britanijo
Obtožba Berezovskega prihaja v času, ko so odnosi med Rusijo in Veliko Britanijo zaradi britanske zahteve po izročitvi Andreja Lugovoja, domnevnega morilca ruskega oporečnika Aleksandra Litvinenka, zelo napeti.

Načrtuje revolucijo v Rusiji
Berezovskemu v Rusiji grozijo obtožbe zaradi prevare in politične korupcije. Ruske oblasti so ga julija uradno obtožile načrtovanja nasilnega prevzema oblasti v Rusiji, ko je za Guardian povedal, da načrtuje strmoglavljenje predsednika Vladimirja Putina in novo revolucijo.