Demonstracije 5. decembra 2009, imenovane Dan brez Berlusconija. Protest proti Berlusconiju je bil organiziran le nekaj dni pred napadom na premierja v Milanu. Foto: EPA
Demonstracije 5. decembra 2009, imenovane Dan brez Berlusconija. Protest proti Berlusconiju je bil organiziran le nekaj dni pred napadom na premierja v Milanu. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Po nedavnem napadu je Berlusconiju narasla priljubljenost med Italijani. Foto: EPA
Milano
Aretacija mafijca Gaetana Fidanzatija. Foto: Reuters

"Mafija je patološki pojav, ki ga moramo premagati enkrat za vselej. Če ne drugega, vsaj do konca mandata," je dejal Berlusconi za nacionalni radio.

Italijanska policija je v nedavnih akcijah aretirala več sto ljudi, ki so bili povezani z mafijo. Med drugim je novembra na Siciliji prijela drugega moža mafijske družbe Cosa Nostre Domenica Raccuglija, ki je pred policijo bežal kar 15 let. Raccuglio zdaj čaka na prestajanje dosmrtne zaporne kazni, na katero je bil med drugim obsojen zaradi številnih kaznivih dejanj, tudi umorov.

Med drugim se je z italijansko mafijo povezovalo tudi ime premierja. Berlusconiju naj bi mafija pomagala na začetku njegove politične kariere leta 1993, ko je ustanovil stranko Naprej, Italija in naslednje leto zmagal na volitvah. Sodelovanje naj bi bilo vzajemno.

"Graviano mi je dejal, da nam je vse skupaj uspelo zaradi podpore zanesljivih ljudi, ki so bili vpleteni v izvedbo napada ... Omenil je dve imeni, med drugim tudi Berlusconijevo kot 'človek iz Channel 5'," in "Vse imamo zavoljo resnosti teh ljudi, še posebej Berlusconija." To so bile besede mafijskega skesanca Gaspareja Spatuzza, ki je na zatožni klopi takole opisal sestanek s svojim mafijskim botrom Giuseppejem Gravianom leta 1994, kmalu po krvavem mafijskem obračunu v Italijii

Berlusconi je povezavo z mafijo že zavrnil. A po decembrskem napadu nanj, ko mu je na političnem shodu udeleženec vrgel v obraz kipec milanske katedrale in mu zlomil nos ter zoba, je priljubljenost Berlusconija med Italijani znova narasla. "Nobena vlada v zgodovini republike se boja z organiziranim kriminalom ni lotila s takšno odločnostjo in učinkovitostjo," zdaj obljublja Berlusconi, ki verjetno upa, da bo dobil še kakšno politično točko.

Spomnimo samo na t. i. smetarsko krizo pred slabim letom, ko je bil Neapelj prekrit s smetmi. Ljudje so se pritoževali, da "dobesedno živijo med odpadki", zato so nasprotovali, da bi smetarji odvažali smeti na obrobje Neaplja v Chiaianu, kjer naj bi bila deponija. V afero naj bi bila vpletena krajevna mafija Camorra, ki se med drugim ukvarja tudi z donosnim poslom odvažanja smeti.