Kandidat za italijanskega premierja vidi v liku in delu Mussolinija veliko pozitivnih potez. Foto: EPA
Kandidat za italijanskega premierja vidi v liku in delu Mussolinija veliko pozitivnih potez. Foto: EPA

"Težko se je postaviti v kožo ljudi, ki so v tistem času sprejemali odločitve," je ob dnevu spomina na žrtve holokavsta dejal kandidat za italijanskega premierja Silvio Berlusconi. Njegovi komentarji so tako zasenčili proslavo ob spominu na tisoče, ki so jih iz Italije deportirali v nacistična taborišča.
"Takratna vlada se je zaradi strahu pred nemško močjo seveda rajši zavezniško povezala s Hitlerjevo Nemčijo, kot pa da bi ji nasprotovala. Del tega zavezništva so bila tudi bremena, kot je iztrebljanje Judov. Rasistični zakoni so bili največja napaka Mussolinija, a kot vodja je na številnih drugih področjih deloval dobro," je dejal Berlusconi. Pri tem je meril na Mussolinijeve velike infrastrukturne projekte in vzpostavitev socialne države.
To sicer ni bil prvi primer Berlusconijevega javnega zagovarjanja Mussolinija, do katerega po skoraj 70 letih v Italiji še vedno vlada močno ambivalenten odnos. Pred 10 leti je v enem izmed intervjujev dejal, da Mussolini ni nikoli nikogar ubil, leta 2010 pa je sprožil mednarodno zgražanje, ko je povedal šalo o Judih med holokavstom.
Fašistični voditelj, ki se je na oblast povzpel leta 1922, je bil v drugi svetovni vojni zaveznik nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja, to pa pomeni, da je sodeloval tudi v njegovih prizadevanjih za iztrebljenje evropskih Judov.