Bersanijeva levosredinska koalicija je na predčasnih volitvah dosegla pirovo zmago. Foto: EPA
Bersanijeva levosredinska koalicija je na predčasnih volitvah dosegla pirovo zmago. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconi je danes na sodišču sporočil, da ni zagrešil davčne utaje, za kar je bil na prvi stopnji oktobra lani obsojen na zaporno kazen. Foto: EPA

Bersani namesto tega vsem strankam ponuja vladni program z osmimi temeljnimi politikami in vlado sprememb.

V pogovoru za italijanski časopis La Repubblica je zmagovalec nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v ospredje postavil spremembo varčevalnih politik na evropski ravni, saj te po njegovem mnenju niso rešitev, česar se mora začeti zavedati celotna Evropa.

Bersani daje velik poudarek odpiranju novih delovnih mest, financiranju socialne varnosti - kjer bo po njegovem mnenju treba vpeljati nov univerzalni sistem socialnih blažilcev - in demokraciji. Sam predlaga korenito zmanjšanje števila parlamentarcev, znižanje njihovih plač na raven plač županov in sprejetje nove protikorupcijske zakonodaje.

Bersani bo o programu prihodnjo sredo govoril s svojo stranko, nato pa ga bo predstavil predsedniku republike Giorgiu Napolitanu, ki je pristojen za imenovanje mandatarja vlade.

Mediji o različnih scenarijih
Medtem ko Bersani zavrača kakršno koli veliko koalicijo z Berlusconijem, v časopisu Corriere della Sera pišejo, da bi se utegnil na čelo velike koalicije povzpeti firenški župan Mateo Renzi, ki je za desnico sprejemljivejši. Zadnji je takšna ugibanja uradno zavrnil.

Časopis piše tudi o možnosti oblikovanja levosredinske vlade, ki bi jo podprl del senatorjev iz gibanja Pet zvezd Beppa Grilla. V Demokratski stranki naj bi namreč ob tihem preverjanju podpore Bersanijevi vladi ugotovili, da bi jo utegnilo podpreti zadostno število Grillovih senatorjev.

V veliki povolilni politični negotovosti v Italiji, ki jo je povzročil izid volitev, ki nobeni koaliciji ni prinesel absolutne večine v obeh domovih parlamenta, se šušlja tudi o morebitnem belgijskem scenariju.

Če nobeni koaliciji ne bo uspelo pravočasno oblikovati vlade, bi lahko začasno podaljšali mandat predsedniku republike Giorgiu Napolitanu in predsedniku vlade Mariu Montiju, ugibajo v La Repubblici.

Temu naj bi bili naklonjeni tudi v gibanju Pet zvezd, kjer so sicer predlagali, naj Ljudstvo svobode in Demokratska stranka izglasujeta zaupnico vladi gibanja. Če se to ne zgodi, predlagajo, naj še naprej vlada Montijeva tehnična vlada, medtem ko naj o vseh zakonih odloča parlament.