Biden bo s svojimi izkušnjami Obami pomagal na poti v Belo hišo. Foto: EPA
Biden bo s svojimi izkušnjami Obami pomagal na poti v Belo hišo. Foto: EPA
Privrženci Obame
Obama in Biden - zmagovalna kombinacija? Foto: EPA
Joseph Biden
Biden je odličen poznavalec mednarodnih odnosov. Foto: EPA
Privrženka Obame
Privrženci Baracka Obame se ravno ta teden zbirajo v Denverju, kjer poteka demokratska konvencija. Foto: EPA

Joseph Biden ni neznano ime ameriške politike. 65-letni politični veteran iz zvezne države Delaware ima 35-letne izkušnje iz senata in je odličen poznavalec mednarodnih odnosov. Je vodja senatnega odbora za mednarodne odnose, ki ne skriva svojih prepričanj o ameriški zunanji politiki. Kritičen je predvsem do predsednika Georgea Busha in do ameriške vojne v Iraku.

Joseph Biden, ki prihaja iz delavske družine iz kraja Scranton v Pensilvaniji, je sin prodajalca avtomobilov. Po veroizpovedi je katolik, v senat pa je bil prvič izvoljen leta 1973, ko je bil star le 29 let. V treh desetletjih senatske kariere si je nabral številne izkušnje, saj je med drugim vodil tudi odbora za pravosodje in mednarodne odnose.

Bidna zaznamovala tragedija
Bidna je že pri 29 letih, ko je postal senator, prizadela tragedija, saj sta v prometni nesreči umrli njegova žena in hči, oba sinova pa sta se hudo poškodovala. Takrat je Biden razmišljal, da bi opustil kariero v senatu, a so ga kolegi prepričali, naj vztraja. 15 let pozneje, leta 1977, se je nato poročil z Jill Jacobs, s katero živi še danes in se, v nasprotju z drgimi senatorji, ki vsi živijo v Washingtonu, vsak dan z vlakom vrača domov k ženi.

Biden bo nadomestil pomanjkljivosti Obame
Biden je znan kot trden pogajalec, dober govorec in poznavalec mednarodne politike. S tem naj bi Obama nadomestil pomanjkanje lastnih izkušenj na tem področju v primerjavi z republikanskim tekmecem Johnom McCainom. "Joseph Biden prinaša Obami ogromno izkušenj iz zunanje politike, zmožnost preseganja strankarskih nasprotij in pristop, usmerjen k hitro in učinkovito opravljenemu delu," so na Obamovi spletni strani zapisali potem, ko je Obama objavil svojo izbiro.

Ko je Obama Josepha Bidna imenoval za svojega podpredsedniškega kandidata, ga je označil za vseameriškega voditelja. Dejal je, da je mesece razmišljal in iskal primernega kandidata, ki bi si z enako gorečnostjo kot on želel spremeniti ZDA. Obama je dejal, da je Biden izkušen, a nekonvencionalen politik, ki ga odlikuje zdrava presoja.

Obamo prepričala Bidnova modrost
"Senatorja Obamo je pri Bidnu pritegnila predvsem njegova modrost. To pa ni modrost, ki jo dobiš v Washingtonu, ampak modrost, ki pride iz izkušenj, ko presežeš različnost in tragedijo v življenju," je povedal politični strateg David Axelrod. Los Angeles Times je Bidna označil za človeka, ob katerem redko prideš do besede, a ki ne izda nobene skrivnosti.

Z Bidnom nad konservativne volivce in ženske
Obama naj bi z Bidnom na svojo stran pridobil tudi konservativne volivce, ki so na primarnih volitvah glasovali za Hillary Clinton, predvsem ženske, ki so nad Bidnom navdušene. "Biden postavlja zdravje otrok ter njihovo varnost in izobrazbo na prvo mesto," so zapisali v reviji Working Mother. Zapisali so še, da je pred kratkim sodeloval pri pripravi zakona, ki bi zmanjšal število učencev v razredih, z ženo Jill pa že vrsto let dejavno sodelujeta pri kampanju za boj proti raku na dojkah.

Biden dvakrat ciljal na Belo hišo
Že dvakrat se je Biden neuspešno potegoval za predsednika ZDA. Prvič je za predsednika kandidiral leta 1988, a je njegovo kandidaturo spodnesel govor, ki ga je ukradel britanskemu laburistu Neilu Kinnocku. Na demokratsko nominacijo pa je Biden ciljal tudi letos, a se je ideji hitro odpovedal.

V enem od svojih zgodnjih govorov predsedniške tekme je dejal, da Obama ni primeren za predsednika, saj nima vodstvenih sposobnosti, njegovi govori pa so bili do temnopoltega kandidata tudi preveč pokroviteljski. A zdaj so vse razlike med njima skopnele in Biden in Obama bosta z roko v roki volivce prepričevala, da bo Amerika z njima znova vzcvetela.

B. T.