Jose Mujica je bil za časa svojega predsednikovanja izjemno priljubljen po vsem svetu. Foto: EPA
Jose Mujica je bil za časa svojega predsednikovanja izjemno priljubljen po vsem svetu. Foto: EPA

"Jose Mujica mora biti zelo slabo obveščen o svojem gostitelju," je za spletno stran BIRN povedala Ines Tanović, bosanska aktivistka iz Sarajeva. "Mujica predstavlja vrednote, ki so v popolnem nasprotju s politiko (predsednika RS-ja) Milorada Dodika," je dodala.

Oblasti RS-ja so Mujici podelile častni red "za trumf ideje enakosti ter za njegov boj za socialno pravičnost in revne ljudi po vsem svetu", je sporočil kabinet predsedstva RS-ja.

"Zelo počaščen sem, da sem danes z vami, saj sem obdan z dobrimi ljudmi," je dejal Mujica ob prejemu priznanja. "Zavedam se drame jugoslovanskih ljudi. Upam, da nekega dne vojna ne bo več potrebna za reševanje težav."

Red podelili tudi Mladiću in Miloševiću
Red Republike srbske je bil ustanovljen leta 1993, podeljujejo pa ga posameznikom za "izredne zasluge". V preteklosti so to najvišje priznanje RS-ja med drugim podelili nekdanjemu generalu bosanskih Srbov Ratku Mladiću, nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću ter nekdanjima voditeljema bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću in Momcilu Krajišniku, ki sta bila oba spoznana za kriva vojnih zločinov na sodišču v Haagu.

Mujica je Republiko srbsko obiskal v okviru svoje turneje po Balkanu. V soboto je najprej obiskal Srbijo, kjer se je srečal s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem, v ponedeljek pa je odpotoval v RS, kjer se je srečal z Dodikom in filmskim režiserjem Emirjem Kusturico.

"Najrevnejši predsednik na svetu"
Mujica, ki je bil na mestu predsednika Urugvaja med letoma 2010 in 2015, je bil svoj čas član Tupamarosov, urbane gverilske skupine, dejavne v 60. in 70. letih. Med svojim predsednikovanjem je dosegel svetovno priljubljenost ter pomagal pri legalizaciji kanabisa, istospolnih porok in splava v državi. Zaradi svojega skromnega življenjskega sloga je Mujica, "najrevnejši predsednik na svetu", postal prava ikona - 90 odstotkov svoje 12.000-dolarske plače je namenil revežem in malim podjetjem, še naprej je živel v skromnem podeželskem domu, vozil pa je 25 let starega hrošča.

Srđan Puhalo, politični analitik iz Banjaluke, je za BIRN povedal, da je nagrada RS-ja za Mujico "le predstava", s katero naj bi RS izboljšal svojo podobo po svetu. "Mujicov obisk RS-ja je organiziral Emir Kusturica, da bi RS pridobil malce vidnosti po svetu," je dejal Puhalo za BIRN, ki je celotno idejo označil za potegavščino.

Dragan Bursac, kolumnist spletne strani Buka, je že pred tem Mujico pozval, naj nagrado zavrne, češ da politični razred v RS-ju predstavlja nasprotje Mujicovim idealom. "Isti ljudje, ki vam bodo podelili odličje, so bogataši, ki so si denar nakopičili z dolgimi desetletji kraje ljudem," je zapisal Bursac. "Medalja, ki vam jo podeljujejo, ni za vas, ampak zanje, oni pa vas izkoriščajo za lastno ceneno politično kampanjo - in nič več."