Tabare Vazquez se bo znova usedel na predsedniški stolček. Foto: Reuters
Tabare Vazquez se bo znova usedel na predsedniški stolček. Foto: Reuters
Urugvaj
Levičarji ostajajo na oblasti že več kot desetletje. Foto: Reuters

Vazquez, ki je tako kot dozdajšnji predsednik Jose Mujica član vladne stranke Široka fronta (FA), je po končnih izidih dobil 56,6 odstotka glasov.

74-letni zdravnik Vazquez je sicer že v prvem krogu volitev 26. oktobra dobil skoraj 48 odstotkov glasov, 41-letni pravnik in sin nekdanjega predsednika Lacalle Pou pa je 31 odstotkov glasov podpore.

V govoru pred svojimi privrženci se je Vazquez, ki je ves čas veljal za favorita, zavzel za nov pristop za soočanje z novimi izzivi, ki so pred državo. "Ne bom takšen, kot sem bil, saj tudi Urugvaj ni tak, kot je bil leta 2005 ali leta 2010." Obljubil je več svobode in pravic kot tudi gospodarskega, socialnega in kulturnega razvoja.

Drugačen slog vladanja
Mujica, ki se ga je v tujih medijih prijel vzdevek najrevnejši predsednik na svetu, tokrat ni smel znova kandidirati za položaj, je pa podprl Vazqueza, ki je bil predsednik med letoma 2005 in 2010.

Vladajoča FA je z Vazquezovim slavjem utrdila svoj položaj po zmagi na parlamentarnih volitvah 26. oktobra, ki so potekale hkrati s prvim krogom predsedniških. Mujica je bil na njih izvoljen v senat.

V Urugvaju bodo zdaj z zanimanjem spremljali, kako bo eno najbogatejših držav Južne Amerike vodil veliko bolj uradni in zadržani Vazquez v primerjavi z Mujico, nekdanjim gverilcem, ki živi v stari kmečki hiši in večino svoje plače daruje v dobrodelne namene.

Vazquez, ki bo položaj prevzel 1. marca prihodnje leto, se je v stranki večkrat sporekel z Mujico. Novoizvoljeni predsednik velja za bolj umirjenega človeka, kot je bil njegov predhodnik, ki se že vedno vozi naokoli s svojim zdelanim volkswagnom hroščem.

Mujica je pustil močne sledi
Mujica je uzakonil splav, istospolne poroke in prodajo marihuane. Prihodnost zakona o marihuani je pod Vazquezom pod vprašajem. V skladu s tem zakonom, prvim tovrstnim na svetu, naj bi si uporabniki marihuane izbrali svojega dobavitelja - lekarne, klube ali domače pridelovalce - ter kupovali ali gojili mamila na zakonitem trgu.

Vazquez, ki je med svojim prvim mandatom uvedel strogo protitobačno zakonodajo, je glasen nasprotnik kajenja trave in se mu zdi ideja o prodaji marihuane v lekarnah neverjetna. Dejal je, da bo v primeru izvolitve naredil "morebitne potrebne popravke" zakona.