Pred domovanjem bin Ladna se že zbirajo novinarji z vsega sveta. Foto: EPA
Pred domovanjem bin Ladna se že zbirajo novinarji z vsega sveta. Foto: EPA
Helikopter
Eden izmed helikopterjev, s katerim so se pripeljali ameriški komandosi, je strmoglavil zaradi tehnične napake in so ga ob odhodu razstrelili. Revija Aviation Week je poročala, da so Američani uporabili doslej še neznani radarjem slabo opazen helikopter. Foto: EPA
Pogovor z Bojkom Bučarjem in Zijadom Bećirovićem
Svet čaka na fotografije trupla
Obama v živo spremljal akcijo v Pakistanu

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je povedal, da so bili pripadniki ameriških posebnih enot vseh 40 minut operacije priča streljanju. "Pričakovali smo velik odpor in naleteli smo na velik odpor," je dejal in dodal, da je bilo v kompleksu več oboroženih ljudi, medtem ko vodja Al Kaide pri sebi ni imel orožja.

Carney je pojasnil, da se je bin Ladnova žena zaletela v enega izmed ameriških vojakov, ki jo je ustrelil v nogo in ne ubil, kot je v ponedeljek dejal eden izmed predstavnikov Bele hiše. Več podrobnosti o obnašanju bin Ladna v zadnjih trenutkih ni hotel izdati.

Ameriške oblasti za zdaj še niso sprejele odločitve, ali bodo objavile fotografije trupla bin Ladna, saj naj bi šlo za grozovite posnetke, je sporočil Carney.

Smrti Osame bin Ladna je bil posvečen tudi Studio ob 17h. Oddajo z naslovom "Svet po smrti Osame bin Ladna" lahko poslušate tukaj.

Žena in otroci preveč za en helikopter
Neimenovani visoki predstavnik pakistanske obveščevalne službe je povedal, da je ena izmed bin Ladnovih hčera, stara med 12 in 13 let, prisostvovala prizoru, ko je bil ustreljen njen oče.

Po napadu so se v rokah pakistanskih oblasti znašli žena in najmanj osem otrok bin Ladna, ki jih bodo najprej zaslišali in nato v skladu s pakistanskimi zakoni vrnili v države, od koder prihajajo, in jih ne bodo izročili Američanom.

Po besedah pakistanskega obveščevalca so jim Američani prepustili ženo in otroke, potem ko je bilo jasno, da se po strmoglavljenju enega izmed helikopterjev ne bodo mogli vsi vkrcati na drugi helikopter, s katerim so odpeljali bin Ladna in še nekaj prijetih moških.

Sramota za Pakistan
Pakistanski obveščevalec je priznal, da bi lahko navzočnost bin Ladna na pakistanskih tleh povzročila težave z ZDA in tudi osramotila sam Pakistan.

"Videti je slabo. Izpadli smo kot norci ali idioti. Spravlja nas v zadrego," je priznal, a dodal, da tudi ameriška obveščevalna agencija Cia ni imela sreče z iskanjem bin Ladna v zadnjih desetih letih.

"Če bi vedeli, kje je, bi ga prijeli sami," je zagotovil.

Prvi protiteroristični svetovalec ameriškega predsednika John Brennan je dejal, da ni nobenih dokazov o tem, da so pakistanske oblasti vedele za skrivališče bin Ladna, vendar ZDA ne izključujejo te možnosti.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je dejal, da so ZDA ukrepale na lastno pest in tudi niso zaprosile za dovoljenje za vstop njihovih helikopterjev v pakistanski zračni prostor.

Vseeno je Zardari priznal, da je mogoče, da so nekatera ameriška letala, ki so jih uporabili v operaciji, prišla iz pakistanskega letalskega oporišča v Gaziju, samo 54 kilometrov od Abotabada. Omenjeno oporišče so ZDA uporabljale za zagotavljanje humanitarne pomoči ob poplavah lani poleti.

Pogovor z Bojkom Bučarjem in Zijadom Bećirovićem
Svet čaka na fotografije trupla
Obama v živo spremljal akcijo v Pakistanu