Žene opisujejo bin Ladna kot skromnega človeka, ki je imel le malo oblačil - tri poletne in tri zimske kose. Foto: EPA
Žene opisujejo bin Ladna kot skromnega človeka, ki je imel le malo oblačil - tri poletne in tri zimske kose. Foto: EPA
Abotabad
Kompleks v Abotabadu stoji le streljaj daleč od pakistanske vojaške akademije. Foto: EPA

Arabska televizija Al Džazira se je dokopala do uradnega poročila pakistanskih oblasti o atentatu na vodjo teroristične mreže Al Kaida, ki je opisan kot "kriminalno dejanje umora" po naročilu ameriškega predsednika.

V poročilu so zabeležene zanimive podrobnosti o vsakodnevnem življenju bin Ladna v Pakistanu, kamor se je prebil leta 2002 in se po bivanju v Južnem Vaziristanu, Badžaurju, Pešavarju, Svatu and Haripurju nato leta 2005 ustalil v Abotabadu, kjer so ga maja leta 2011 ubili pripadniki posebnih enot ameriške vojske.

Poročilo je plod dela sodniške komisije, ki jo je Islamabad ustanovil kmalu po uboju bin Ladna in na 336 straneh vsebuje pripovedovanja 201 priče, med njimi tudi članov njegove družine ter različnih predstavnikov oblasti.

Vsebina poročila je izredno kritična do pakistanskih oblasti in vojske, kjer zaznava nesposobnost in malomarnost na skoraj vseh ravneh pakistanskega varnostnega aparata.

Čeprav pisci poročila niso odkrili dokazov za obtožbe o sodelovanju predstavnikov oblasti pri skrivanju bin Ladna, pa vseeno poudarjajo možnost podpore znotraj in zunaj vlade, a s prstom ne pokažejo na nobenega posameznika.

Ameriški napad je označen kot "ameriško dejanje vojne" in kot največje ponižanje za Pakistan od odcepitve Vzhodnega Pakistana leta 1971. Pakistansko vojaško letalstvo se je prepozno odzvalo, da bi lahko sestrelilo ameriška helikopterja.

Kritike letijo na pakistanske oblasti tudi zaradi nezmožnosti, da bi v vseh teh letih zaznale delovanje ameriške obveščevalne agencije Cia na pakistanskem ozemlju.

Skromno in brez izstopanja
V kompleksu v Abotabadu je živelo okoli 25 ljudi, da ga ne bi opazili iz zraka, pa se je bin Laden po dvorišču sprehajal s kavbojskim klobukom, so preiskovalcem povedale njegove vdove. Njegovo življenje je bilo skromno, brez izstopanja in zunaj javnosti, vse zato, da ga ne bi odkrili.

"Osama bin Laden je uspešno zmanjšal vsak 'podpis' svoje navzočnosti. Njegova majhna podporna skupina se je z lahkoto zlila z okoliško skupnostjo ... njegove žene, otroci in vnuki skorajda niso zapustili bivališča. Nihče jih ni obiskal, niti zaupni pripadniki Al Kaide," piše poročilo.

Vodja Al Kaide je bil glede na pričevanje žene njegovega tesnega pomočnika enkrat celo zelo blizu prijetja, ko so zaradi prevelike hitrosti ustavili njegov avtomobil v pokrajini Svat, a je vse minilo brez zapletom, saj se je vozniku uspelo dogovoriti s policistom.