Številni obrazi Erica Justina Totha,
Številni obrazi Erica Justina Totha, "najslabšega od najslabših". Foto: Screenshot: FBI

Eric Justin Toth, nekdanji učitelj na prestižni zasebni šoli Beauvoir na kampusu Nacionalne katedrale v Washingtonu, je na vrhu seznama oseb, ki jih FBI imenuje "najslabši od najslabših", zamenjal Osamo bin Ladna, nekdanjega voditelja mednarodne teroristične mreže Al Kaida, ki so ga ameriški specialci maja lani ubili v Pakistanu.

FBI 30-letnega Totha išče že štiri leta, odkar je bil decembra 2008 obtožen, ker so na šolskem fotoaparatu, ki ga je tedaj uporabljal Toth, našli pornografske posnetke. Odkar je izgubil svojo službo in so ga junija 2008 vrgli s kampusa, ga niso več videli. Koliko otrok naj bi zlorabil, ni znano, ker podrobnosti iz obtožnice proti njemu javnosti niso znane.

Na begu nadaljeval zlorabe?
Nazadnje so Totha videli v Arizoni leta 2009, na begu čez zvezne države Illinois, Indiano, Wisconsin in Minnesoto pa naj bi po prepričanju preiskovalcev delal kot vzgojitelj in tako imel stik z otroki. Mogoče je, da je tudi na begu nadaljeval zlorabe otrok, saj se pedofili pogosto vračajo na kriva pota.

"Gre za nevarno osebo zaradi njegove narave, ker preži na otroke, ker je zmožen tako odrasle kot otroke pripraviti do tega, da mu zaupajo," je povedal eden izmed posebnih agentov FBI-ja. Vključitev Totha na seznam najbolj iskanih kaže na FBI-jevo predanost preganjanju ne le kriminalcev z nasilno zgodovino, temveč tudi tistih, ki so obtoženi zločinov na spletu.

Za informacije, ki bi pripeljale k aretaciji Totha, FBI nudi 100.000 dolarjev. Za primerjavo: nagrada, razpisana za bin Ladna, je znašala 25 milijonov dolarjev.