Blair svojo vojsko vleče iz Iraka, Bush pa tja pošilja okrepitve. Foto: EPA
Blair svojo vojsko vleče iz Iraka, Bush pa tja pošilja okrepitve. Foto: EPA
Tony Blair in George Bush
Blaira je britanska javnost obtožila, da je Bushev pudelj. Foto: EPA
Blair o umiku

Blair je tako naznanil, da bo do konca leta ukazal umik približno 1.600 britanskih vojakov iz nemirne države. Kljub temu pa naj bi britanski vojaki ostali v državi tudi v letu 2008 oziroma dokler bo to potrebno.

Dodal je tudi, da sirska vlada kaže znamenja, da je pripravljena pomagati pri urejanju razmer v Iraku. "O tem ne moremo biti prepričani, vendar pa obstajajo nekateri signali," pravi Blair.

Bela hiša se zahvaljuje za podporo
Tiskovni predstavnik Bele hiše Gordon Johndroe je medtem potrdil, da je ameriški predsednik George Bush o zadevi že govoril z Blairom in da je prvi človek ZDA hvaležen za britansko podporo v Iraku, ki zdaj šteje 7.000 vojakov.

Johndroe je še dejal, da so v Washingtonu zadovoljni, da so se razmere v Basri dovolj izboljšale, da lahko Britanci predajo več nadzora Iračanom.

Odhaja tudi Danska, Litva še razmišlja
Umik vojakov iz Iraka pa je napovedal tudi danski premier Anders Fogh Rassmusen, ki pojasnjuje, da naj bi bil končan do avgusta. Tako naj bi se prav tako z juga države umaknilo še 460 danskih vojakov, ki v Basri delujejo pod britanskim poveljstvom. Resno naj bi o umiku iz Iraka razmišljala tudi Litva. Ta ima sicer v državi le 53 vojakov.

Blair vleče VB iz Iraka, Bush potiska ZDA še dlje v Irak
Do delnega britanskega umika prihaja ravno v času, ko v ZDA poteka oster politični boj okrog Busheve odločitve, da v Bagdad pošlje dodatnih 21.500 ameriških vojakov. Johndroe sicer vztraja, da je tudi ameriški cilj predaja nadzora iraškim varnostnim silam.

Nasprotniki Busheve strategije so britansko potezo že uporabili za neposredni napad na predsednika. Nekdanji demokratski predsedniški kandidat, senator John Kerry, je dejal, da bi po letih velike hvale Blairovih odločitev administracija zdaj morala upoštevati tudi njegovo najnovejšo odločitev.

Velika Britanija, največja ameriška zaveznica v Iraku, je imela na začetku vojne marca 2003 v državi 46.000 vojakov, zdaj pa jih je tam ostalo le še 7.000, večinoma okrog Basre.

Medtem je avstralski obrambni minister Brendan Nelson že poudaril, da Avstralija o umiku svoje vojske iz Iraka ne razmišlja. Kakšno večje presenečenje to sicer ni, saj je premier John Howard ta teden napovedal, da država v Irak pošilja 70 novih vojakov.

K. S.

Blair o umiku